Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo maak je middelengebruik bespreekbaar

Gepubliceerd op: 31-03-2022

Je weet dat je cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb) drugs gebruikt. Of veel alcohol drinkt. Maar hoe bespreek je zoiets? Hoe pak je dat aan? Wat moet je zeggen? En wat vooral niet? Amsta, Cordaan en de Jellinek ontwikkelden speciaal daarvoor een waaier voor beroepskrachten.

Gerelateerde media:

YouTube video thumbnail

De waaier ‘Mij een zorg’ bevat kaarten met handige tips. Eén kaart geeft je tips om beter aan te sluiten bij je cliënt. Op een andere kaart vind je tips voor het gesprek en de voorbereiding. ‘De waaier is heel handig voorin je tas of op kantoor’, vertelt procesbegeleider Renate de Haan. ‘Je kunt snel “spieken” hoe je hetgesprek aangaat. Ook biedt het extra informatie over mensen met een lvb die middelen gebruiken. Mijn tip? Bespreek het gebruik van de waaier met je collega’s. Dan haal je er nog meer uit.' Bekijk de video en de gesprekswaaier ‘Mij een zorg’ in de leidraad.

Ga naar de leidraad

Op deze pagina vind je een selectie van kennisproducten waarmee je mensen met een licht verstandelijke beperking en middelengebruik ondersteuning kan bieden. Klik op het kennisproduct waarover je meer wilt weten.

Bekijk het overzicht van kennisproducten

‘De toewijding is inspirerend’

Amsta, Cordaan en de Jellinek hebben deelgenomen aan het lerende netwerk ‘LVB in het vizier’. De waaier is het resultaat van de opdracht om een kennisproduct te ontwikkelen. Hoe kijken ze terug? ‘We vonden het fijn om samen te werken met andere organisaties voor mensen met een lvb. Je komt dichter bij elkaar te staan. Het vertrouwen in de kwaliteit van werken groeit door meer toegang tot bruikbare tools en inzichten. Mooi dat professionals het thema middelengebruik echt bespreekbaar willen maken. De noodzaak wordt gezien. We merkten veel toewijding op dit onderwerp. Dat geeft inspiratie.'

Deel deze pagina via: