Naar hoofdinhoud Naar footer

Afhankelijk zijn: hoe voelt dat?

Gepubliceerd op: 08-05-2019

In de samenvatting vertellen de onderzoekers wat er uit dit onderzoek is gekomen. De onderzoekers liepen een dag mee met mensen met een beperking. Om te kijken hoe hun leven is. En hoe zij afhankelijkheid ervaren.

Download de samenvatting (PDF) uit de bijlage

Negatieve onafhankelijkheid

In het onderzoek hebben de onderzoekers verschillende verhalen opgehaald over negatieve onafhankelijkheid. ‘Ik moet elke dag wachten totdat ze tijd hebben mij eruit te halen ook al ben ik vroeg wakker. Maar eigenlijk geldt dat ook voor de douche en toilet. Maar in bed kun je niks anders dan wachten. Dat maakt het vervelend en het lijkt dan lang te duren.’

“Maar in bed kun je niks anders dan wachten. Dat maakt het vervelend en het lijkt dan lang te duren.”

Tweede Kamer

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport staan aanbevelingen voor overheid, zorgorganisaties, zorgprofessionals en mensen met een beperking en hun familie.

Medezeggenschap

De onderzoekers raden aan om medezeggenschap beter op de kaart te zetten binnen zorgorganisaties. Betrek de cliënten en hun familie bij beslissingen. Zo krijgen mensen met een beperking en hun familie en vrienden een grotere stem. De andere aanbevelingen lees je terug in het onderzoeksrapport op de website van de Rijksoverheid.

Lees het onderzoeksrapport (PDF) uit de bijlage

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Universiteit voor Humanistiek