Naar hoofdinhoud Naar footer

App signalering hoofdletsel bij sporten

Gepubliceerd op: 14-02-2020

Ieder jaar lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belanden er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Bij 14% is het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis nodig is en naar schatting overlijden er jaarlijks rond de zes sporters aan een hoofdblessure.

VeiligheidNL ontwikkelde met haar partners de gratis app ‘Hoofdletsel Sport’. Met deze app kun je hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten tijdig signaleren. Bovendien geeft de app heldere adviezen om ernstiger gevolgen te voorkomen.

Hersenletsel vaak onderschat

Uit onderzoek blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen slachtoffers naast een langzaam herstelproces hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden. Voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten en sporten waar de ernstigste hoofdletsels voorkomen.

De app is er voor iedereen ‘langs de lijn’: trainers, coaches, instructeurs, scheidsrechters, verzorgers, ouders van sportende kinderen, docenten van een sportopleiding, alsook voor sporters die in verenigingsverband of individueel en ongeorganiseerd hun sporten beoefenen.

Over de app

In de Hoofdletsel Sport app helpen lijstjes en testjes fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter middels de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties, tot en met het direct bellen van 112.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Apps

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

VeiligheidNL2