Naar hoofdinhoud Naar footer

Reflectiemiddel Balans in Beeld

Gepubliceerd op: 19-04-2023

Reflectiemiddel Balans in Beeld en bijbehorende handreiking voor begeleiders van personen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Hoe houd ik ‘ondersteuning bieden’ en ‘verantwoordelijkheid geven’ in balans?

In de handreiking van Balans in Beeld wordt uitgelegd wat overvraging en ondervraging bij personen met een LVB inhoudt. Er worden concrete handvatten aangereikt hoe je de ondersteuning zo vorm kunt geven, dat je deze mensen kan stimuleren (uitdagen) zich te ontwikkelen. 

Met behulp van het reflectiemiddel Balans in Beeld kun je reflecteren op het eigen handelen in een specifieke situatie, in relatie tot de cliënt. Zo kun je de kwaliteit van die samenwerkingsrelatie verbeteren en beter afstemmen op wat de persoon met een LVB aan ondersteuning nodig heeft.

Download Balans in Beeld voor LVB

  • Handreiking Balans in Beeld (pdf) download je gratis onderaan deze pagina. Noot: De handreiking komt uit 2013 en is niet geactualiseerd, hoofdstuk 3 is verouderd vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten. 
  • Uitleg Reflectiemiddel Balans in Beeld (pdf) download je gratis onderaan deze pagina
  • Reflectiemiddel online invullen (de resultaten worden naar je toe gemaild)

Over Balans in Beeld

Het reflectiemiddel Balans in Beeld is ontwikkeld door Edithe Rot. Zij is gedragsdeskundige bij Amerpoort gespecialiseerd in LVB en LVB+. Je bereikt haar via e.rot@amerpoort.nl.

Betrokken partners

Dankzij subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, een Fonds op naam van het fonds Psychische Gezondheid, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en het Landelijk Kenniscentrum LVB. In 2019 is het reflectiemiddel doorontwikkeld met financiering van Vilans, Academische Werkplaats ’s Heeren Loo in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en Steunfonds ’s Heeren Loo.

Onderzoek gestopt

In verband met wervingsproblemen van respondenten is het onderzoek naar het effect van het reflectiemiddel Balans in Beeld in 2022 gestopt. Voor geïnteresseerden in een vervolg op dit onderzoek, neem graag contact op met Edithe Rot via e.rot@amerpoort.nl

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 19-04-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Zelftest

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Fonds Psychische Gezondheid, Antonia Wilhelmina Fonds

Auteur

Edithe Rot