Naar hoofdinhoud Naar footer

Boek en handreiking over bemoeizorg en LVB

Gepubliceerd op: 03-08-2022

VUmc, Stichting Raad op Maat en zorginstelling Odion brachten een boek en een handreiking over bemoeizorg uit. Bemoeizorg is zorg die een cliënt zelf niet nodig vindt.

Een bepaalde mate van ondersteuning, soms in de vorm van bemoeizorg, kan mensen met een verstandelijke beperking helpen zich staande te houden in de maatschappij. Maar hoe maak je deze afweging? Download het boek ‘Bemoeipraat’ voor cliënten (pdf) en de handreiking voor zorgprofessionals (pdf) onderaan de pagina.

Cliënten met een licht verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om hun zorgvraag zelf te formuleren. Om die reden moeten begeleiders een afweging maken: wacht je tot de cliënt met een zorgvraag komt, of bied je zorg aan?

Handvatten voor bemoeizorg

Met het boek 'Bemoeipraat' krijgen cliënten iets in handen om zaken waar ze het niet mee eens zijn te bespreken. In de handreiking staat een stappenplan voor begeleiders voor het overwegen en eventueel aanbieden van bemoeizorg beschreven. De bijbehorende cursus diept het aangeboden stappenplan verder uit.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

VGN

Programma's / projecten

Wet zorg en dwang (Wzd)