Naar hoofdinhoud Naar footer

Brochure Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 23-05-2012

In deze brochure lees je over dementie in het algemeen en bij mensen met een verstandelijke beperking. Je leest onder meer over de soorten en de verschillende stadia van dementie. De brochure is bedoeld voor verwanten en professionele ondersteuners.

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking lijkt veel op dementie bij normaal begaafde mensen. Maar er zijn ook verschillen. Over de overeenkomsten en verschillen lees je in deze brochure. De informatie is bedoeld als eerste kennismaking met het onderwerp. Lezers die al meer weten over dementie kunnen hun kennis ophalen en de brochure gebruiken als naslagwerk. 

  • Download de brochure (pdf) onderaan deze pagina.

Casus

Meneer Çelik is gediagnosticeerd met Alzheimer dementie. De familie van meneer weet weinig af van dementie bij mensen met verstandelijke beperkingen en vraagt om informatie. "Wat is dementie en wat zijn karakteristieken van dementie bij mensen met verstandelijke beperkingen? Is dementie te genezen?"

Doelgroepen en thema's

Doelgroep

  • Ouderen met psychogeriatrische problematieken

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Zelfbepaling
  • Interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Research based: Kennis op basis van onderzoek.

Beoordeling:

Zeer leesbaar. Kennisgericht en stipt alle aspecten aan. Laagdrempelig en informatief. De informatie klopt en is gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Het is een compacte tekst. Bron: Bundel Opleiden en Leren ouder wordende cliënt in de gehandicaptenzorg (pdf, pagina 13, onderaan deze pagina te downloaden).

Ontwikkeling Brochure 'Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking'

Brochure 'Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking' is gemaakt binnen een werkplaats op het Kennisplein Gehandicaptensector in samenwerking met Fonds NutsOhra.

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig. Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands