Naar hoofdinhoud

Ga in gesprek over corona met praatkaarten

Gepubliceerd op: 12-04-2021

Wat doet corona met jou? Misschien voelt het of je minder te zeggen hebt over je eigen leven. Kun je kleine oplossingen vinden die je door de coronatijd heen helpen? De praatkaarten corona helpen om in gesprek te gaan met vrienden, familie, collega’s of ondersteuners.

Al een jaar corona. De impact op de zorg is groot. Zo ook de invloed op mensen met een beperking en hun omgeving. Juist zij worden extra getroffen. Hoe zorg je voor fijne contacten met mensen uit jouw sociale netwerk?

Inzichten en ervaringen

Vanuit het platform sociale netwerken zijn het hele jaar gesprekken gehouden over de invloed van corona. Daaruit is een gesprekstool ontwikkeld om met elkaar in gesprek te gaan over inzichten en ervaringen. De tool bestaat uit praatkaarten en een praatplaat.

Download de praatplaat (pdf) onderaan.

Download de praatkaarten (pdf) onderaan. 

Hoe gebruik je de praatplaat en de praatkaarten corona?

Op de praatplaat zie je alle ervaringen en inzichten uit de coronatijd overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast zijn er 5 praatkaarten met ervaringen en 8 praatkaarten met inzichten. Gebruik de kaarten digitaal of print ze en knip ze uit. Kies er een uit en lees de tekst. Je kunt het gesprek stoppen wanneer je wil. Bij de kaarten horen vragen die je kunt bespreken.

Grote afstand tot anderen

Door corona heb je minder te zeggen over je eigen leven, want de maatregelen bepalen veel voor jou. Iedereen kijkt naar de regels en minder naar de mensen zelf. Contacten met anderen zijn moeilijk nu de afstand groot is, zowel letterlijk als figuurlijk.

Netwerk geeft kracht

Een belangrijk inzicht is dat het sociale netwerk centraal moet blijven staan. De contacten in het netwerk geven juist kracht. Hierin is de menselijke maat ook heel belangrijk, kijken wat iemand nodig heeft en of dat nog mogelijk is. Wat we ook geleerd hebben:

  • het is belangrijk om in gesprek te blijven, en angsten en twijfels te delen
  • oplossingen in kleine kring zijn fijn om de coronatijd door te komen

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Tool

Type

Digitaal

Taal

Nederlands