Naar hoofdinhoud Naar footer

Gedragscirkel bij NAH en veranderd gedrag

Gepubliceerd op: 06-10-2020

Bij de gedragscirkel beschrijf je zo concreet mogelijk wat het gedrag is waar je beter op in wilt kunnen spelen. Ook breng je in kaart wat aan het gedragvooraf ging, wat een of meerdere aanleidingen kunnen zijn. Vervolgens wat zich aan gevoelens en gedachten af zou kunnen spelen, bij zowel de persoon met NAH als ook bij de begeleider. Ook benoem je wat volgt op hetgedrag, wat de consequenties zijn.

Op deze wijze kan je dus inzichtelijk maken hoe gedrag is ontstaan. Welke oorzaken speelden een rol en welke interventies kun je inzetten om in de toekomst dit gedrag te voorkomen. De gedragscirkel is een tool die goed past bij de methodiek Competentie Gericht Begeleiden. De gedragscirkel kan ook los van de methodiek worden gebruikt.

Download de gedragscirkel (pdf) onderaan de pagina.

Casus NAH cliënt 

Peter (39 jaar) komt graag in de groepsruimte voor een kopje koffie. Ook eet hij vrijwel altijd in de groepsruimte zijn warme maaltijd. Vaak is hij gezellig, maar ook ineens kan de sfeer omslaan. Begint Peter te mopperen en kan daar ook niet meer mee stoppen. Wat je als begeleider ook zegt of doet. Boos verlaat hij dan de groepsruimte. Als begeleider vraag je je af waardoor de plotselinge omslag ontstaat, wat je kunt doen om het voor te zijn en hoe je goed kunt reageren op zijn mopperige en boze gedrag. Welke stappen kun je nemen? ​  ​

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis: kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling:

De gedragscirkel is als tool onderdeel van de methodiek Competentie Gericht Begeleiden. De gedragscirkel kan ook los gebruikt worden, dus zonder dat verder met de methodiek Competentie Gericht Begeleiden wordt gewerkt. De tool is gebaseerd op diverse publicaties over NAH en omgaan met complex of veranderd gedrag.  

Bronnen:

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands