Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking 'In verbinding met de wijk'

Gepubliceerd op: 20-10-2020

Wil je de sociale interactie in je wijk versterken? Maak dan gebruik van de handreiking 'In verbinding met de wijk.' Hierin staat in 6 stappen beschreven hoe er binnen de aanpak WijKring invulling gegeven wordt aan wijkgericht werken.

Wat is een WijKring?

De WijKring is een groep van ongeveer 9 mensen met een ondersteuningsvraag, die op loopafstand van elkaar (gaan) wonen. Zij helpen elkaar, kijken wat er in de wijk te doen is en wat zij zelf voor de wijk kunnen betekenen. Samen verkennen zij de wijk, zetten zich in voor de wijk en steunen zij elkaar, waarbij uitgegaan wordt van talenten en kwaliteiten. Er wordt ingezet op optimale afbouw van professionele steun en optimale opbouw van informele steun. Wekelijks zijn er bijeenkomsten voor de WijKring-deelnemers.

Handreiking 'In verbinding met de wijk' 

De handreiking ‘In verbinding met de wijk’ beschrijft in zes stappen hoe er binnen de aanpak WijKring invulling gegeven wordt aan wijkgericht werken, namelijk:

  1. De wijk verkennen
  2. Talenten, interesses en sociale rollen
  3. Versterken sociale netwerken
  4. Iets betekenen voor de wijk
  5. Meedoen en welkom zijn in de wijk
  6. Samenwerken in de wijk

Het is een hulpmiddel bedoeld voor iedereen die sociale verbindingen in de wijk wil versterken. Dit kunnen sociaal werkers zijn, beleidsambtenaren, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, studenten of docenten.

  • Download de handreiking onderaan de pagina. 

Onderzoek: Waarom doet iemand mee aan een WijKring?

Samen met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de gemeente Nijmegen deden de Pluryn en Bindkracht10 onderzoe naar het onderwerp 'WijKring.' Daarvoor verzamelden ze ervaringen van de deelnemers en professionals van de WijKring. Met verschillende betrokkenen werd een film gemaakt om anderen te informeren en te inspireren.

Meer lezen over samen werken in de wijk

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands