Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe ondersteun je mensen met een matig verstandelijke beperking?

Gepubliceerd op: 30-03-2023

Mensen met een matig verstandelijke beperking hebben ondersteuning nodig om te komen tot een goed leven. Ze zijn afhankelijk van de belangrijke ander om zich veilig te voelen en zo zelfstandig mogelijk te leven.

Handreiking MVB

Cordaan ontwikkelde in 2022 een Handreiking MVB. Hun drijfveer is een bijdrage leveren aan een waardevol leven van mensen met een matige verstandelijke beperking en hun naasten.

In dit document beschrijven ze de doelgroep, je taak als begeleider en je werkrelatie met de cliënt. Tips om dagelijkse onder­steuning van de cliënt vorm te geven, waarbij je als begeleider ook regelmatig met dilemma’s te maken hebt. In de handreiking vind je de kaders van je werk als professional en het geeft je een overzicht van de hulp­bronnen die je kunt inzetten

Download de handreiking onderaan deze pagina.

Tip: Investeer in een goede relatie tussen jou en je cliënt op basis van gelijkwaardigheid, vriendelijkheid, verbondenheid en vertrouwen en zorg hierdoor voor emotionele basisveiligheid.  Voorspelbaarheid en ondersteunende communicatie helpen mensen met een MVB zo zelfstandig mogelijk te leven.

Ken je cliënt en zijn wensen

Het is belangrijk om de cliënt goed te kennen. Verdiep je in zijn ontwikkelingsniveau, levensgeschiedenis, cultuur, religie, taalontwikkeling en seksuele identiteit. Maar ook is het belangrijk om de mogelijkheden, talenten en de toekomstdromen van de cliënt te kennen.

Mensen met een MVB zijn niet altijd goed in staat om hun eigen wensen en behoeften (verbaal) kenbaar te maken, waardoor ze afhankelijk zijn van een open houding van hun omgeving. We blijven interesse tonen en aanmoedigen om hun mening te uiten.

Belangrijk: Bied je cliënt ondersteunende communicatie waarmee hij zijn mening, verhalen en wensen en dromen kan delen. Bekijk om je hierbij te helpen de gesprekskaarten ‘Praten over je ondersteuningsplan’ en de website van het platform ‘Dit vind ik ervan’.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking