Naar hoofdinhoud Naar footer

Kritisch kijken naar regels

Gepubliceerd op: 28-09-2022

Dragen alle regels en registraties op een zinvolle manier bij aan persoonsgerichte zorg? Waarom is er een bepaalde registratie en voor wie? Sluit de nieuwe regel aan op de zorgbehoefte? Op deze pagina vind je middelen om kritisch te kijken naar de regels. Ontdek samen welke registraties echt relevant zijn.

Werkvormen en handvatten 

De werkvormen en handvatten op deze pagina helpen je om kritisch te kijken of de huidige regels en registraties bijdragen aan goede zorg. Stel deze zo nodig ter discussie met onderstaande middelen. Klik op de naam van de werkvorm en ga aan de slag met jouw team.

Reflectiekaarten: reflecteren op registreren

De reflectiekaarten helpen de oorzaken van regeldruk voor jouw team te achterhalen. Doorloop de vijf oorzaken van regeldruk. En laat regels en registraties weer helpen de zorg te verbeteren! 

Trechter van Verdunning

Een nieuwe registratie of regel invoeren? Stel dan eerst drie afwegingsvragen.

De 5 boosdoeners van regeldruk 

Om regels en registraties te laten bijdragen aan de zorg, is het nodig om naar de dieperliggende oorzaken te kijken van regeldruk. In het rapport ‘Regeldruk in de langdurige zorg - de boosdoeners blootgelegd’ lees je 5 oorzaken van regeldruk in de verpleeghuiszorg, wijkverpleging en gehandicaptenzorg

Kijk ook kritisch

Een aantal zorgorganisaties brengen 'kritisch kijken naar regels en registraties' al in de praktijk. Ook jouw organisatie kan leren om kritisch te kijken. Doe dat bijvoorbeeld dankzij het Bordspel van Alliade.

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands