Naar hoofdinhoud Naar footer

Lesmodules over zingeving en ethiek in de zorg

Gepubliceerd op: 25-03-2021

Wat is goede zorg? Hoe stem ik me af op een zorgvrager? Wat is de waarde in mijn werk? In de vernieuwde Zin in Zorg lesmodules van Reliëf vind je als zorgverlener inspiratie en informatie over zingeving en ethiek in de zorg.

Vaak zijn deze onderwerpen niet voor iedereen eenvoudig om te bespreken. Daarom ontwikkelde reliëf Zin in de Zorg lesmodules voor opleidingen in de zorgsector ter inspiratie en verdieping.

Ethische dilemma's

Als zorgprofessional maak je iedere dag keuzes die te maken hebben met waarden en normen. Je werkt intensief samen met collega's, mantelzorgers en cliënten. Maar je kunt ook met elkaar botsen over wat goede zorg is. Dat levert ethische vragen en dilemma's op. Hoe ga je daarmee om?

Ga naar de handreiking Ethiek in de zorg

Thema's van de lesmodules 

Deze lesmodules omvatten drie thema’s:

  • inspiratie in de zorg (twee lessen)
  • levensverhalen en zingeving (drie lessen)
  • ethiek en morele reflectie (twee lessen)

In de lessen is er zowel aandacht voor de geschiedenis van professionele zorg als hetgeen dat zorgverleners in het verleden hebben toegepast.

Voor wie? 

De lessen zijn geschikt voor opleidingen in de zorgsector, mbo niveau 3 & 4 en hbo, voor studenten vanaf het eind van het tweede leerjaar en met minimaal een halfjaar stage-ervaring. De lessen zijn opgezet als werkcolleges waarbij het programma is bedoeld als reeks, maar het ook mogelijk is om één thema te behandelen of zelfs één losse les aan te bieden. 

Lesmodules 

Elke lesmodule omschrijft een les van 90 minuten. Daarbij is het mogelijk om de lessen in te korten of uit te breiden. Er is zowel oog voor de docent als lessen die bestaan uit interactieve werkvormen, gerichte inleidingen door de docent, filmfragmenten en verwerkingsopdrachten. Bij elke les hoort een werkblad met een oefening die aansluit bij het thema.

Meer informatie:

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Reliëf