Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode hechtingsstoornis en verstandelijke beperking: ARGOS

Gepubliceerd op: 14-10-2021

Laatst bijgewerkt op: 06-05-2024

Methode ARGOS is ontwikkeld voor begeleiders die werken met cliënten met een hechtingsstoornis. De combinatie van deze stoornis en een verstandelijke beperking is ingewikkeld. En zorgt voor grote uitdagingen.

Wat heeft een hechtingsstoornis voor gevolgen?

Een hechtingsstoornis heeft grote invloed op het dagelijks leven. Wanneer je een hechtingsstoornis hebt heeft dat invloed op hoe je omgaat met mensen, sociale situaties en spanningen. ARGOS is praktisch en geeft handvatten voor begeleiden. De letters van ARGOS staan voor:

  • Angst
  • Relaties
  • Gewetensontwikkeling
  • Overlevingsgedrag
  • Stress

Over methodiek ARGOS

De methode is ontstaan vanuit de vraag van begeleiders. Door ARGOS op de werkvloer te bestuderen, te bespreken en toe te passen kunnen we de begeleiding beter maken. Hierdoor kunnen cliënten in het dagelijks leven meer veiligheid en minder stress ervaren.

Aan de slag met ARGOS

Carante Groep maakte een boekje en een website over ARGOS. De organisatie wil kennis over en uit de zorg delen. ARGOS is daar een voorbeeld van. Het boekje is geschreven door Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn, orthopedagogen bij Amerpoort, één van de aangesloten organisaties bij Carante Groep.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Methode

Taal

Nederlands

Auteur

Carante Group

Prijs

Gratis