Naar hoofdinhoud Naar footer

Mobiliteitstraining hemianopsie

Gepubliceerd op: 17-11-2017

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Koninklijke Visio maakte twee video's over hemianopsie, halfzijdige blindheid. Eén voor de cliënt en één voor de zorgprofessional.

Ben jij, bijvoorbeeld als ergotherapeut, benieuwd hoe de mobiliteitstraining in elkaar steekt en wil je deze toepassen? Bekijk de filmpjes en doe er je voordeel mee.

Mobiliteitstraining bij hemianopsie

Na hersenletsel, bijvoorbeeld door een beroerte of tumor, kunnen er ook problemen met het zien ontstaan. Het kan zijn dat je een deel mist uit uw blikveld. Een halfzijdige blindheid, waarbij de linkerhelft of de rechterhelft van het zicht weg is. Dat noemen we hemianopsie. Vaak hebben mensen met hemianopsie moeite om goed overzicht te krijgen van de omgeving. Dit kan met name in mobiliteitssituaties, zoals tijdens lopen en fietsen, problemen geven. Veel van deze mensen lopen sneller tegen obstakels aan of ze schrikken van fietsers of auto’s die ze niet hadden zien aankomen. Hierdoor kunnen of durven ze vaak minder goed zelfstandig over straat. Koninklijke Visio heeft een mobiliteitstraining ontwikkeld en deze is wetenschappelijk onderbouwd. 

Doel van de training

De mobiliteitstraining Inzicht Hemianopsie (IH-training) heeft de volgende doelen:

  • hemianopsie vormt geen belemmering meer bij de zelfstandige mobiliteit van de cliënt
  • training zorgt ervoor dat de cliënt informatie links en rechts opmerkt en dat er beter overzicht ontstaat van de omgeving 

Filmpjes over de mobiliteitstraining hemianopsie

Hieronder staan twee filmpjes over de betekenis van de training voor de cliënt.

Deel deze pagina via:

Soort

Verslag

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Koninklijke Visio

Bron

Koninklijke Visio: https://www.visio.org/nl-nl/expertise/oogziekten/niet-aangeboren-hersenletsel/mobiliteitstraining-bij-hemianopsie