Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteuning van vrouwen die geweld meemaakten

Gepubliceerd op: 18-04-2019

Vrouwen met een beperking die geweld hebben ervaren in instellingen, worden daardoor gehinderd bij het opbouwen van een nieuw leven. Dat blijkt uit Leven na Geweld, een onderzoek van Inclusion Europe. Volgens de onderzoekers hebben deze vrouwen ondersteuning nodig door mensen die om hen geven en hun verleden erkennen.

‘Vrouwen die deelnamen aan het onderzoek dragen een zware last aan ervaringen’, schrijven onderzoekers Juultje Holla, Ellis Jongerius en José Smits. ‘Hun wereldbeeld veranderde als gevolg van het geweld en ze ontwikkelden copingstrategieën om de pijn dragelijk te maken of te vermijden. Toen ze eenmaal uit de instelling waren bleven deze vrouwen bang dat hen hetzelfde zou overkomen als in de instelling, of dat ze teruggestuurd zouden worden.’

Vooral structureel geweld

De deelnemende vrouwen hadden te maken met verschillende vormen van geweld. Met fysiek en seksueel geweld, maar ook met gedwongen medicatie, vrijheidsbeperking, of geen kans krijgen om je te ontwikkelen. Deze laatste drie vormen noemen de onderzoekers structureel geweld. In het onderzoek voerde structureel geweld de boventoon. Deze vorm van geweld krijgt weinig erkenning, terwijl hij een grote impact heeft.

Begrip nodig bij ondersteuning

Instellingen willen geweld volgens de onderzoekers voorkomen, terwijl zij de kans op structureel geweld door machtsongelijkheid vaak juist vergroten. Wat de vrouwen nodig hadden was individuele ondersteuning die begrip had voor wat ze hadden meegemaakt, die nieuw geweld voorkwam en mee zocht naar waardevolle rollen in de samenleving. Deze ondersteuning was niet voor alle vrouwen beschikbaar. 

Rapport Leven na geweld

In het rapport zijn vrouwen zelf aan het woord over wat zij hebben ervaren als geweld, en wat dit met hen heeft gedaan, en nog steeds doet. Ellis Jongerius: ‘Vaak worden mensen met een beperking niet geloofd. Dan wordt gezegd: dat heb je misschien alleen maar gedroomd.’

  • Nederlandse samenvatting van rapport Leven na geweld (pdf, download onderaan de pagina)
  • Het volledige rapport (Engels, download onderaan de pagina)

Bron: vgn.nl

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 26-11-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Rapport

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands