Naar hoofdinhoud Naar footer

Participatie Mindmap voor mensen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 23-11-2020

Met de Participatie Mindmap kun je als begeleider zorgen dat volwassenen met een visuele beperking en (zeer) ernstige verstandelijke beperking meer meedoen in de samenleving. De mindmap is ook opgenomen in de interventie 'Zorg voor participatie+'.

Waar denk jij aan bij participatie van deze doelgroep? Dit vraagstuk stond centraal in een onderzoek (2015) onder ouders, familieleden, begeleiders, medici, gedragskundigen en onderzoekers. Daarin stonden de volgende vragen centraal:

  • Waar denk je aan bij participatie van deze groep?
  • Welke onderdelen passen bij elkaar?
  • Hoe belangrijk vind je de verschillende onderdelen?

Resultaten onderzoek

Het onderzoek maakte duidelijk wat de betekenis is van het begrip participatie voor deze doelgroep. Er is ook een 'Mindmap participatie' ontwikkeld. De mindmap moet ervoor zorgen dat er mee mensen in de samenleving bewust worden van deze doelgroep en hun aanwezigheid. Komen deze factoren ook terug in hun leven? De Mindmap heeft zeven onderwerpen:

  1. Eigen regie
  2. Inclusie
  3. Ervaren en ontdekken
  4. Communicatie en begrepen worden
  5. Deelname en betrokkenheid
  6. Sociale contacten
  7. Vrije tijd, ontspanning en recreatie

De voorbeelden kunnen zowel binnen als buiten hun woonomgeving afspelen. Wil je de Participatie MIndmap ontvangen? Neem dan contact op met Gineke Hanzen via ginekehanzen@visio.org

Download hieronder een brochure van de Participatie Mindmap.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad