Naar hoofdinhoud Naar footer

Pijnobservatielijst NCCPC – R Non Communicating Children’s Pain Checklist

Gepubliceerd op: 25-08-2021

Laatst bijgewerkt op: 29-04-2024

Deze pijnscorelijst is vanuit het Engels vertaald en door experts bruikbaar bevonden voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, die niet verbaal kunnen communiceren. De experts zijn onder andere Z-verpleegkundige, Nurse Practicioner, orthopedagoog, GZ-psycholoog, arts en de diëtist binnen woongroepen van Reinaerde. De Nederlandse vertaling moet nog verder getest worden in de praktijk, voordat deze in de hele instelling kan worden gebruikt.

Werken met de pijnscorelijst

De lijst wordt ingevuld door een begeleider die de cliënt kent. Dit gebeurt op een moment dat de cliënt geen pijn heeft en goed in zijn of haar vel zit. Dit om een goede basisscore te krijgen. De lijst kan gebruikt worden voor acute- en chronische pijn.

Voordelen pijnobservatielijst NCCPC - R

  • Uitgebreide observatie, inclusief pols, bloeddruk en temperatuur.
  • Voor de pijnscore moet een Excel-bestand ingevuld worden.
  • De Engelse versie is goedgekeurd voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Nadelen pijnobservatielijst NCCPC - R

  • Het observeren duurt twee uur.
  • De methode is soms wat vaag. Je hoeft bijvoorbeeld niet aan een stuk te observeren, in dezelfde ruimte zijn is voldoende. En als iemand tijdens de twee uur niet eet of drinkt, dan mag je hiervoor naar de laatste 24 uur kijken.
  • Alleen bij een waarde vanaf 7 wordt er verder gekeken.

De lijst en de informatie die erbij hoort zijn gemaakt in samenwerking met neuropsycholoog Nanda de Knegt. Om te kunnen werken met NCCPC-R heb je de juiste kennis nodig. Helaas worden er geen trainingen gegeven.

Meer informatie over NCCPC

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Checklist

Taal

Nederlands