Naar hoofdinhoud Naar footer

Psycho-educatie: ‘Weet wat je kan’, in gesprek over LVB

Gepubliceerd op: 09-11-2020

Het is niet makkelijk om beperkingen te bespreken. Zeker niet als je beperkingen moet bespreken met een cliënt die een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft. Maar voor een goede toekomst is het belangrijk dat je cliënt weet wat hij kan en waar hij hulp bij nodig heeft. Om hier makkelijker over te kunnen praten ontwikkelde Trajectum een leermodule psycho-educatie LVB.

YouTube video thumbnail

Hoe praat je over de rol van een beperking?

De module is ontwikkeld voor de forensische psychiatrie, maar ook bij andere instellingen waar mensen met een LVB professionele hulp ontvangen is de module geschikt. De module biedt een methode om in gesprek te gaan over de rol van een beperking in het leven van de cliënt. En dan niet alleen met de cliënt, maar ook met de naasten en de begeleiders. De insteek is positief en oplossingsgericht. Maar dat het hebben van een LVB het leven lastig kan maken, daar wordt niet omheen gedraaid. 

Leermodule en materialen psycho-educatie LVB

De module bestaat uit werkboeken voor de cliënt en zijn naasten, een trainershandleiding en een theoretische onderbouwing. Download de onderstaande documenten en ga aan de slag! Kijk voor meer informatie op de website van Trajectum.

Weet Wat Je Kan e-module

Weet Wat Je Kan is er ook als e-module. Voordeel hiervan is dat het de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van zorg vergroot en dat het de patiënt (een groter gevoel van) meer regie geeft op de eigen behandeling. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat patiënten die online aan hun behandeling werken het succes van de behandeling meer aan de eigen inzet toeschrijven dan aan de behandelaar.

Hoe werkt de Weet Wat Je Kan e-module?

De modules zijn op eigen tempo (en op elk gewenst moment) te maken. Ook zijn de modules gemakkelijk terug te kijken en samen met de trainer worden doorlopen. Het gebruik van filmpjes en illustraties in stripvorm maken de module toegankelijk en aantrekkelijk.

Goede training

Voor het gebruik van de (e-)module is een goede training van belang. Bij de e-module hoort een instructiefilm. De e-module is beschikbaar via het e-health platform van Minddistrict. Je vindt de kernproducten op de website van kfz.

Onderbouwing

Weet Wat Je Kan is in 2020 door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies beoordeeld als ‘Goed Onderbouwd’.

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands