Naar hoofdinhoud Naar footer

Rapport geeft inzicht in vrouwen met autisme

Gepubliceerd op: 17-08-2017

Els Borgesius onderzocht in opdracht van het Ministerie van VWS, autisme vanuit het perspectief van vrouwen. Het onderzoeksrapport ‘Ik hoef niet meer degene te zijn die ik dacht dat ik moest zijn’ geeft professionals handvatten om autisme bij vrouwen te herkennen.

Download hier het rapport, waarin interessante aanbevelingen staan voor professionals uit onder andere de hulpverlening, de gemeente, UWV, werkgevers en bedrijfsartsen op het gebied van kennis, diagnose en ondersteuning.

Autisme bij vrouwen

De diagnose autisme wordt bij vrouwen vaker gemist dan bij mannen. De oorzaak hiervan is dat vrouwen zich beter kunnen aanpassen aan hun omgeving. Hierdoor wordt het minder snel opgemerkt. Daarom startte Els Borgesius in opdracht van het VWS een onderzoek onder vrouwen met de volgende kenmerken, namelijk:

  • Woonachtig in Amsterdam
  • Normale tot hoge intelligentie
  • Ouder dan 50 jaar

Mis-diagnoses

In de jaren voorafgaand aan de diagnose autisme kregen veel vrouwen ‘mis-diagnoses’. Vrouwen ervaren de volgende problematiek:

  • Ze moesten vechten voor een juiste diagnose
  • Er werd niet gekeken naar de achterliggende oorzaken van gedrag als angsten en hang naar controle
  • Juist hulp krijgen is lastig door lange wachtlijsten

Resultaten uit het onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen op weerstand stuiten van omstanders. Anderzijds willen vrouwen er graag 'bijhoren' en daarbij willen ze voldoen aan wat 'normaal' is. Dit maakt dat ze streng zijn voor zichzelf: 'als anderen dit kunnen dan kan ik dat ook.' Zodra de diagnose eenmaal gesteld is dit een opluchting voor veel vrouwen en konden ze meer zichzelf zijn. 

Ook op het werk ondervonden geïnterviewde vrouwen problemen, omdat ze vaak niet voldeden aan de verwachtingen van de werkgever. De bedrijfsarts en het UWV beschikten over te weinig kennis van autisme bij vrouwen, wat vaak leidde tot uitval.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Ministerie van VWS

Auteur

Els Borgesius