Naar hoofdinhoud Naar footer

Regeldruk: Zelf aan de slag

Gepubliceerd op: 04-11-2021

Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. Waar begin je en welke tool kun je het beste gebruiken? Deze hulpmiddelen helpen je op weg.

YouTube video thumbnail

Instructievideo bij Toolkit: Minder papier, meer tijd voor zorg

Keuzehulp minder regeldruk

Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. Waar begin je en welke tool kun je het beste gebruiken? De Keuzehulp minder regeldruk helpt je om uit te zoeken welke tools voor jou en je team geschikt zijn! Je downloadt de toolkit onderaan de pagina.

Regeldruk in jouw organisatie in kaart brengen

Toolkit: Minder papier, meer tijd voor zorg

Samen met het team inventariseer je eerst welke registraties er zijn. Met post-its plak je die op het speelveld. Daarna kijk je welke registraties wettelijk verplicht zijn. En belangrijker nog: welke niet? Vervolgens maak je een top 3 van registraties die je wilt afschaffen. De toolkit bestaat uit vier stappen en de instructiekaart. Je downloadt ze onderaan de pagina.

  • Instructiekaart ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’
  • Stap 1: Overzicht van geïnventariseerde registraties
  • Stap 2: Maak een keuze: nodig of onnodig?
  • Stap 3: Onnodige registraties opruimen: maak een top 3
  • Stap 4: Actieplan aanpak registraties; de vervolgstap op het speelveld
  • Stap 1 t/m 3 bij elkaar: Speelveld ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’
  • Zelf aanschaffen: post-its en stickertjes

Weten welke registraties verplicht zijn

Waar komen registraties vandaan? Welke registraties zijn wettelijk verplicht en welke niet? En wat is er bekend over de hoeveelheid tijd die nu precies aan administratieve taken wordt besteed?

Ga naar het overzicht wettelijk verplichte registraties

Reflecteren op registreren

Alleen het schrappen van regels is niet genoeg om regeldruk te verminderen. Soms schrap je een regel en krijg je er twee voor terug. Waarschijnlijk is er dan iets anders aan de hand. Het helpt dan om te kijken naar de achterliggende oorzaken van regeldruk. De tool Reflecteren op registreren (pdf, onderaan de pagina) helpt je om de oorzaken van regeldruk voor jouw team te achterhalen. Doorloop de vijf oorzaken die wij samen met andere organisaties hebben achterhaald en ga aan de slag voor meer tijd voor zorg!

Werkprocessen verbeteren

Registratiereis

De Registratiereis (pdf, onderaan de pagina) is een praktisch hulpmiddel om een specifieke registratielast of werkproces te versimpelen en versnellen. Met de tool krijgt uw team inzicht in een bepaald registratieproces en brengt u de knel- en verbeterpunten in kaart.

Aandacht voor regeldruk in jouw organisatie

Quiz registratielasten in de gehandicaptensector

Is het dagelijks temperaturen van de koelkast verplicht? Weet jij welke registraties écht verplicht zijn? Wat zijn de meest voorkomende registratielasten in de ouderenzorg? Beantwoord de 5 vragen, en je leert meteen van de antwoorden en tips!

HACCP: test je kennis

Zorgorganisaties zijn verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen. Dat moet volgens de HACCP. Ook gehandicaptenzorgorganisaties moeten zich hier aan houden. Weet jij welke regels verplicht zijn volgens de HACCP? Doe de quiz en leer van de antwoorden!

Kritisch kijken naar beleidsmaatregelen

Onnodige regels of registraties voorkomen

De Trechter van Verdunning (pdf, onderaan de pagina) helpt je om te bepalen of het werken met een nieuwe regel of registratie echt zinvol is. Je toetst de nieuwe regel of registratie op noodzakelijkheid, werkzaamheid en doelmatigheid. De trechter voorkomt hiermee dat er onnodige regels of registraties ingevoerd worden. De Trechter van Verdunning is ontwikkeld in het kader van (Ont)Regel de Zorg. Een initiatief door VvAA en Het Roer Moet Om.

Meer weten over het verminderen van regeldruk? Lees er alles over binnen het thema Vakmanschap.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands