Naar hoofdinhoud Naar footer

Resultaten symposium Hoe vrijwillig is de zorg?

Gepubliceerd op: 02-03-2022

Elver hecht groot waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Anne Pier van der Meulen heeft onderzoek verricht voor promotie aan de universiteit van Tilburg. Het onderzoek; 'Hoe vrijwillig is de zorg' heeft binnen Elver plaatsgevonden. Om het belang te onderstrepen is er in maart 2021 een symposium georganiseerd in samenwerking met de universiteit van Tilburg.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Anne Pier van der Meulen en Noud Frielink vertelden tijdens dit symposium over de beleving en waardering van beperkingen in de dagelijkse zorg voor mensen met een matige verstandelijke-beperking-gehandicaptenzorg verstandelijke beperking. Download de powerpoint presentatie over het onderzoek naar beperkingen in de dagelijkse zorg.

Download het onderzoek onderaan. 

Wegingskader

Begeleiders en verwanten spelen een belangrijke rol in gezamenlijke besluitvorming als het gaat om mensen met beperkingen. Zij zijn vaak de sleutelfiguren in het leven van mensen met een matig verstandelijke beperking. Wanneer beperk je wel en wanneer niet? Wat doe je als je kijkt naar beperkingen in eten en gebruik social media. In hoeverre zijn beperking (regels) goede zorg? 

Download informatie over het wegingskader onderaan.

Infographic

Vormen van vrijheidsbeperkingen voor mensen met een matig verstandelijke beperking komen regelmatig voor. Vaak legt de begeleiding een beperking op omdat hij of zij dit ziet als het beste voor de cliënt. Het is de vraag of de cliënt en hun naasten dit ook zo ervaren. Deze infographic laat zien in welke domeinen vrijheidsbeperkingen het meest voorkomen en hoe je hier als begeleider op de beste manier mee om kan gaan.

Download de infographic onderaan.

Opnamens van het symposium 

Irma Hamerlink (bestuurder van Elver) leidt een paneldiscussie rondom vragen over onvrijwillige zorg (vrijheidsbeperking). In dit filmpje geven de panelleden informatie hoe zij omgaan met onderstaande vragen.

  • Hoe voorkom je dat dingen een gewoonte worden?
  • ​Hoe houden we ons scherp?
  • Is onvrijwillige zorg nodig, als de omgeving juist is ingericht?
  • Hoe vrijwillig is de zorg?

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands