Naar hoofdinhoud

Seksualiteit

Uit onderzoek blijkt dat het bespreken van seksualiteit de kwaliteit van leven verhoogt. Dit leidt tot een betere lichamelijke en mentale gezondheid en meer inclusie. Het VN-verdrag voor de rechten van de mensen met een beperking noemt: ‘Het recht op een zo hoog mogelijk niveau van gezondheid, waaronder seksuele en reproductieve gezondheid’ (Artikel 25 + 25A). Zij krijgen toegang tot kwalitatief goede seksuele voorlichting net als ieder ander zonder beperking.

Seksuele rechten van het individu

De World Health Organization (WHO, 2010) gaat hierop verder: ‘Seksuele gezondheid vereist de mogelijkheid om plezierige en veilige seksuele ervaringen op te doen, vrij van dwang, discriminatie en geweld. En seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties.’ Volgens hen zijn de belangrijkste seksuele rechten van het individu de volgende:

De hoogst haalbare standaard van seksuele gezondheid, inclusief toegang tot voorzieningen (anticonceptie, veilige abortus, seksuologische hulp, et cetera)

 • Toegang tot en het verkrijgen van betrouwbare informatie over seksualiteit
 • Seksuele en relationele vorming
 • Respect voor lichamelijke integriteit
 • Vrije partnerkeuze
 • Keuzevrijheid om wel of niet seksueel actief te zijn
 • Seksuele relaties met wederzijdse instemming
 • Huwelijk of partnerschap met wederzijdse instemming
 • Keuzevrijheid om wel of niet kinderen te krijgen, en wanneer
 • Het nastreven van een bevredigend, veilig en plezierig seksleven

Bron: seksuelevorming.nl

Deel deze pagina via:

Taal

nl-NL

Auteur

{"Pagination":{"count":0,"hasMoreItems":false,"totalItems":1,"page":0,"maxItems":0},"Nodes":[{"id":"71a55764-2cdf-529d-8c6f-8f8699a81357","name":"Myrthe van der Meeren","parentId":null,"relatedTo":null,"categories":null,"createdByUserId":null,"modifiedByUserId":null,"createDate":"0001-01-01T00:00:00","modifiedDate":"0001-01-01T00:00:00","ownerTeamId":0,"contentStatus":0,"type":"person","path":null,"domain":null,"publishFrom":"0001-01-01T00:00:00","publishTo":"0001-01-01T00:00:00","cultureCode":"nl-NL","properties":[{"Key":"id","Value":"71a55764-2cdf-529d-8c6f-8f8699a81357","Type":""},{"Key":"name","Value":"Myrthe van der Meeren","Type":""},{"Key":"codename","Value":"myrthe_van_der_meeren","Type":""},{"Key":"type","Value":"person","Type":""},{"Key":"sitemap_locations","Value":"System.Collections.Generic.List`1[System.String]","Type":""},{"Key":"last_modified","Value":"26-01-2023 15:48:55","Type":""},{"Key":"language","Value":"nl-NL","Type":""},{"Key":"collection","Value":"default","Type":""},{"Key":"workflow_step","Value":"published","Type":""},{"Key":"person_types","Value":"[{\"key\":\"vilans_medewerker\",\"value\":\"Vilans medewerker\"},{\"key\":\"kpgs_expert\",\"value\":\"KPGS expert\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"first_name","Value":"Myrthe","Type":"text"},{"Key":"initials","Value":"","Type":"text"},{"Key":"prefix_last_name","Value":"van der","Type":"text"},{"Key":"last_name","Value":"Meeren","Type":"text"},{"Key":"job_title","Value":"Adviseur","Type":"text"},{"Key":"expertise","Value":"

Hoe zorgen we ervoor dat onze kennis goed aansluit bij de eindgebruiker? Met dat vraagstuk houd ik me graag bezig. In mijn werk maak ik de vertaalslag van wetenschappelijke of impliciete kennis (kennis in de hoofden van mensen) naar de praktijk. Zodat de kennis die we aanbieden praktisch, aansprekend en direct toepasbaar is. Samenwerken is daarin heel belangrijk, met zorgprofessionals, cliënten, naasten en alle andere betrokkenen. Zo werken we samen aan betere zorg en komen we tot creatieve oplossingen.

\n

Wapenfeiten

\n
  \n
 • Opgeleid tot gezondheids- en communicatiewetenschapper. Gespecialiseerd in de interactie tussen individuen en hun sociale en fysieke omgeving.
 • \n
 • Werkzaam op verschillende projecten in de ouderen- en gehandicaptenzorg.
 • \n
 • Stimuleert kennisdelen op verschillende manieren - zowel online als fysiek - én in diverse vormen, zoals video’s, tips, infographics en praktijkvoorbeelden.
 • \n
","Type":"rich_text"},{"Key":"phonenumber","Value":"030 7892541","Type":"text"},{"Key":"titles_prefix","Value":"","Type":"text"},{"Key":"titles_suffix","Value":"","Type":"text"},{"Key":"photo","Value":"[{\"Id\":\"Medewerkers/myrthe-van-der-meeren\",\"Name\":\"myrthe-van-der-meeren.jpg\",\"MimeType\":\"image/jpeg\",\"ResourceType\":\"Image\",\"Extension\":\"jpg\",\"Size\":1839569,\"Width\":2000,\"Height\":2000,\"SizeString\":\"1,8 MB\",\"Content\":\"\",\"AbsoluteUrl\":\"https://media.vilans.nl/image/upload/v1637228299/Medewerkers/myrthe-van-der-meeren.jpg\",\"FocusPointInfo\":null,\"Title\":null}]","Type":"custom"},{"Key":"email","Value":"m.vandermeeren@vilans.nl","Type":"text"},{"Key":"departments","Value":"[{\"key\":\"kennismanagement\",\"value\":\"Kennismanagement\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"linkedin_profile","Value":"","Type":"text"},{"Key":"organisation","Value":"Vilans","Type":"text"},{"Key":"metadata__meta_title","Value":"Myrthe van der Meeren","Type":"text"},{"Key":"metadata__meta_description","Value":"","Type":"text"},{"Key":"metadata__source_channel","Value":"[{\"key\":\"vilans_nl\",\"value\":\"vilans.nl\"},{\"key\":\"kennispleingehandicaptensector_nl\",\"value\":\"kennispleingehandicaptensector.nl\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"metadata__target_channels","Value":"[{\"key\":\"vilans_nl\",\"value\":\"vilans.nl\"},{\"key\":\"databankinterventies_nl\",\"value\":\"databankinterventies.nl\"},{\"key\":\"kennispleingehandicaptensector_nl\",\"value\":\"kennispleingehandicaptensector.nl\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"metadata__og_title","Value":"Myrthe van der Meeren","Type":"text"},{"Key":"metadata__og_description","Value":"","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_site","Value":"@vilansnl","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_creator","Value":"@vilansnl","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_title","Value":"Myrthe van der Meeren","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_description","Value":"","Type":"text"},{"Key":"url","Value":"myrthe-van-der-meeren","Type":"url_slug"},{"Key":"absoluteurl","Value":"https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/wie-zijn-we/onze-experts/myrthe-van-der-meeren","Type":""}],"childeren":[],"Site":null}],"HasValues":true}