Toon zoekbalkToon menu

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling verloopt voor de meeste mensen hetzelfde. Een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft invloed op de seksuele ontwikkeling. Als je hier kennis over hebt levert dat veel op in de begeleiding.

Wanneer je ondersteuning biedt aan iemand met een beperking, wil je weten hoe de seksuele ontwikkeling van iemand verloopt. Als je dit weet, kun je:

  • gemakkelijker inschatten welk voorlichtingsmateriaal het beste aansluit bij de ontwikkeling voor een optimale seksuele gezondheid.
  • beter seksueel gedrag van iemand duiden. Het helpt je inschatten of gedrag passend is voor de levensfase.
  • gemakkelijker positief naar het gedrag kijken. Je ziet zo eerder de wensen over seksualiteit en relaties.
  • gemakkelijker in gesprek gaan met je cliënt en zijn verwanten.
  • gemakkelijker doelen opstellen over seksualiteit en relaties in het ondersteuningsplan.
  • een totaalbeeld vormen van de persoon, bijvoorbeeld door de hermeneutische cirkel te gebruiken. Dit helpt je om op je eigen normen en waarden te reflecteren.

Doelgroepen

Je vindt onder het kopje Seksuele ontwikkeling informatie over de seksuele ontwikkeling bij verschillende doelgroepen. Ook vind je verschillende materialen, methoden, spellen en websites om jou en je cliënten verder te ondersteunen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Sandra Zaal 30/5/2022

kan bij kopje seksuele ontwikkeling totdat de wegwijzer klaar is meer tekst en verwijzingen naar www.seksuelevorming.nl (speciaal) onderwijs en naar Rutgers (voor de folders over seksuele ontwikkeling) en voor de kinderopvang en informatie voor ouders van kinderen van 0-12 jaar naar de site http://kindenseksualiteit.nl/