Naar hoofdinhoud Naar footer

Seksuele dienstverlening in de gehandicaptenzorg

Gepubliceerd op: 13-04-2023

Wanneer iemand met een verstandelijke beperking behoefte heeft haar of zijn seksualiteit te delen met iemand anders, dan bestaat er de mogelijkheid om dit via een gespecialiseerde organisatie te regelen.

In Nederland en België bestaan verschillende organisaties die dit kunnen faciliteren. Zij verschillen in werkwijze en tarief.

De volgende organisaties kunnen hierbij ondersteunen:

Is er een vergoeding voor seksuele dienstverlening?

Vergoeding van seksuele dienstverlening is nog niet vanzelfsprekend. Een enkele Nederlandse gemeente vergoedt. Vraag dit na bij je gemeente. Je leest in dit onderzoek uit december 2021 via de website van de Rijksoverheid meer informatie over de stand van zaken rond het faciliteren en (on)mogelijkheden van seksuele dienstverlening in Nederland. 

Meer informatie seksuele dienstverlening in de gehandicaptenzorg

Wil je meer informatie hoe je seksuele dienstverlening kunt inzetten voor een cliënt? Kijk dan eens in de Handreiking en checklist inzet sociaal erotische zorgverlening (download onderaan de pagina). In deze handreiking vind je onder andere hoe je de behoefte kunt signaleren en inventariseren en hoe je omgaat met ethische dilemma’s. Ook vind je handvatten hoe je de inzet aanpakt en bespreekt met de cliënt en verwanten. 

De VGN heeft verschillende verhalen verzameld over seksuele dienstverlening. Je leest ze op de website van de VGN.

Meer lezen over Seksualiteit en verstandelijke beperking? Ga naar ons thema Seksualiteit.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Checklist