Naar hoofdinhoud Naar footer

Gratis training waardenkompas: de beroepscode in praktijk

Gepubliceerd op: 10-03-2023

Laatst bijgewerkt op: 05-10-2023

Soms stuit je in je werk op morele vragen of dilemma’s. Dan is het is prettig om handvatten te hebben die helpen in het maken en onderbouwen van goede keuzes. In deze gratis training leer je werken met het waardenkompas en de beroepscode.

De HAN en de BPSW hebben samen de Training Waardenkompas: de beroepscode in praktijk ontwikkeld. In deze gratis training voor begeleiders in de gehandicaptenzorg leer je werken met het waardenkompas en de beroepscode. Als begeleider vervul je een sleutelpositie in de zoektocht naar een ervaringsrijk en waardig leven van mensen met een beperking. Je werkt samen aan goede zorg, maar stuit daarbij soms op morele vragen of dilemma’s. 

Waardegericht denken en doen 

Je wil bijvoorbeeld de eigen regie van mensen met een verstandelijke beperking versterken, maar wat als iemand keuzes maakt die jij onverstandig vindt? Het is prettig om handvatten te hebben die helpen in het maken en onderbouwen van goede keuzes. Het waardenkompas als toeleiding naar de beroepscode is zo’n handvat, een laagdrempelige tool voor de gehandicaptenzorg. Het versterkt waardengericht denken en doen in de alledaagse beroepspraktijk. In deze gratis training leer je werken met het waardenkompas en de beroepscode.

Wat leer je in de training?

Deze training van een dagdeel is een echte doe-dag vol inspirerende oefeningen. Je gaat aan de slag met het waardenkompas en de beroepscode en leert om met je team en met cliënten verdiepend in gesprek gaan over de waarden die richting geven aan de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Na deze training ben je beter in staat om samen met jouw cliënt te koersen op de kernwaarden van je beroep uit de beroepscode en om met dilemma’s om te gaan.

Voor wie?

De training is geschikt voor alle professionals sociaal werk in de gehandicaptensector zoals dvc’ers, regiebegeleiders, gedragsdeskundigen, innovatoren en (mbo- en hbo-opgeleide) begeleiders. De training levert 6 scholingspunten op voor de deelnemers aan het project beroepsregistratie voor begeleiders ghz. Wat is het waardenkompas? Net als de beroepscode helpt het waardenkompas om af te stemmen op je beroepswaarden. Dit waardenkompas zit vol werkvormen, inspiratiebronnen, praktijkvoorbeelden en reflectieopdrachten. Met dit speelse hulpmiddel kun je individueel aan de slag, en ook met je team om samen te reflecteren op de vraag hoe je waardengericht kunt werken.

Download onderaan de pagina het document 'reflectief en waardengericht werken in de gehandicaptenzorg.'

Over het waardenkompas

Het waardenkompas is in opdracht van de BPSW en met facilitering door het ministerie van VWS ontwikkeld door het lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De BPSW-school en het lectoraat van de HAN verzorgen deze training voor professionals in de gehandicaptenzorg. De BPSW kan de training gratis aanbieden, mede dankzij een stimuleringsregeling van het ministerie van VWS.

Wil jij of jouw organisatie een gratis training waardenkompas: beroepscode in de praktijk volgen, stuur je verzoek naar bpswschool@bpsw.nl.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Training