Naar hoofdinhoud Naar footer

Visualiseren en herstel met de Yucelmethode

Gepubliceerd op: 02-12-2020

Met de Yucelmethode kan degene die hulp vraagt zijn levenssituatie visueel en kleurrijk nabouwen. De hulpvrager kan een persoon zijn, maar meerdere personen, zoals een gezin.

Hoe werkt de Yucelmethode?

Een hulpvrager maakt een opstelling door verschillende blokken te gebruiken, die ieder hun eigen betekenis hebben. Zo staat een balk voor de hulpvrager zelf, T-vormige blokken voor steunende factoren en rechthoekige blokken voor belastende factoren. De blokken hebben verschillende afmetingen en kleuren. Zo kiest iemand zelf welke grootte of welke kleur het beste past bij zijn situatie.

Bouwen en praten

De hulpvrager bouwt opstellingen, verandert deze waar gewenst en vertelt erbij. Al bouwend en pratend kan iemand een ander verhaal maken van de situatie. Daardoor ervaren ze ontwikkeling, motivatie, kracht en herstel.
 
Om de Yucelmethode toe te passen is het nodig dat je een training volgt. Dat kan op diverse niveaus.
 
Download de informatiefolder over de Yucelmethode

Casus

Hanneke heeft NAH. Als begeleider wil je weten van Hanneke hoe zij haar leven nu ziet. Bijvoorbeeld wie belangrijke personen zijn in haar omgeving. Omdat het onder woorden brengen haar niet makkelijk afgaat, vraag je je als professional af of er ook een andere, visuele manier is waarop Hanneke haar verhaal kan uiten. 

De Yucelmethode is een manier om dit met blokjes te verbeelden. Met de blokjes maakt Hanneke een opstelling waarin ze laat zien wie dichtbij haar staat. Daarmee kan ze tastbaar en zichtbaar maken hoe ze haar leven ziet. Wie er belangrijk voor haar is, wie dichtbij staat, en wie haar steunt.

Onderbouwing bruikbaarheid

  • Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek.

Beoordeling
In 2107 onderzocht door Trimbosinstituut. De methode wordt vanaf 2019 onderzocht bij mensen met LVB, door de UVA en De Hondsberg.

Bronnen

Meer lezen?

Bekijk het artikel Yucelmethode bij hersenletsel op de website boogh.nl.

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Bouwen aan herstel