Naar hoofdinhoud Naar footer

Wat doe je als begeleider als er brand ontstaat?

Gepubliceerd op: 17-07-2017

Brancheorganisatie Zorg en Brandweer Nederland lanceert een nieuwe website om cliënten en begeleiders wijzer te maken over brand en het voorkomen ervan. De website is onderdeel van De Zorg Brandveilig. 

Problemen rondom brandveiligheid

Een brand kan grote problemen opleveren, want cliënten en patiënten zijn niet altijd in staat om een gebouw zelfstandig te verlaten. Daarom zijn er tips voor medewerkers, cliënten en patiënten verzameld onder de noemer 'ik maak de zorg brandveilig.' Ook al voldoet jouw instelling aan alle wet- en regelgeving rondom brandveiligheid, controleer of je zelf als professionals voldoende bent voorbereid.

Voorlichtingsmateriaal

Tijdens het congres 'De Zorg Brandveilig' is voorlichtingsmateriaal gelanceerd problemen rondom brandveiligheid te voorkomen. Dit is bedoeld voor:

  • cliënten en patiënten in kortdurende zorg
  • cliënten en patiënten in langdurige zorg
  • cliënten die zelfstandig wonen met zorg

Al het materiaal is te vinden op de website www.ikmaakdezorgbrandveilig.nl. Daar zijn ook posters en stickers te downloaden voor gebruik in de instelling of woning.

Tips om een brand te voorkomen

Houd als professional onderstaande punten in de gaten om een brand zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

  • Elektrische apparaten (leg een telefoon met oplader niet op bed, bank of onder een kussen. Door de hitte kan stoffen bekleding vlam vatten. Haal na het opladen de stekker altijd uit het stopcontact);
  • Roken (rook nooit in of op bed, maak sigaretten uit in een asbak en leeg die niet als je net een sigaret hebt uitgemaakt; wacht dan minimaal 15 minuten);
  • Stekkerdozen en verlengsnoeren (sluit niet te veel apparaten op een stekkerdoos aan, dit kan tot oververhitting leiden en daardoor kan brand ontstaan);
  • Bijzondere gelegenheden, zoals een verjaardag (gebruik alleen brandvertragende versiering en zorg dat noodverlichting, sprinklers en dergelijke zichtbaar blijven).

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Brancheorganisatie Zorg, Brandweer Nederland

Auteur

Brancheorganisatie Zorg, Brandweer Nederland