Naar hoofdinhoud

Wat is de relatie tussen probleemgedrag en een aandoening?

Gepubliceerd op: 17-12-2018

Er is een relatie tussen een lichamelijke aandoening en (probleem)gedrag. Toch is het vaak zo dat de lichamelijke aandoening als reden voor het probleemgedrag wordt gemist. Hoe komt dit precies? En waar kun je als begeleider op letten? 

Literatuuronderzoek van Amsterdam UMC (in opdracht van het CCE) laat zien dat lichamelijke aandoeningen een rol spelen bij probleemgedrag bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. De cliënt laat weinig zichtbare kenmerken zien, waardoor de lichamelijk aandoening als reden voor probleemgedrag wordt gemist. Denk hierbij aan: 

  1. Cliënt uit zich onvoldoende
  2. Kenmerken worden niet door anderen opgemerkt
  3. Er is geen medische hulpvraag 

Factoren vergroten kans op probleemgedrag

Welke factoren vergroten de kans op probleemgedrag? 

  1. urine-incontinentie
  2. ernstige pijn in combinatie met spasme 
  3. slaapstoornissen 
  4. visuele beperkingen 
  5. vormen van epilepsie 
  6. vroege dementie 
  7. ongemak tijdens de  menstruatie (specifieke momenten)   

Download het onderzoek van de VUMC (pdf)

Download een model

Wil je een analyse maken voor een multifactoriële aandoening van probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking? Maak gebruik van het onderstaande model. Bij een multifactoriële aandoening is de erfelijke aanleg bij de geboorte aanwezig (aangeboren aandoening) of komt pas op latere leeftijd tot uiting. 

Download een model

Zichtbare kenmerken 

Sommige kenmerken zijn zichtbaar voor de betrokkene maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld ernstige benauwdheid of bloedverlies. 

Niet-zichtbare kenmerken

Andere kenmerken zijn verborgen en alleen zichtbaar voor de betrokkene en nauwelijks (hooguit bij gerichte observatie) of niet voor anderen. Bijvoorbeeld hartkloppingen en slechter zien. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoeksrapport

Type

Digitaal

Taal

Nederlands