Naar hoofdinhoud Naar footer

Wensboom helpt wensen van cliënten uit te laten komen

Gepubliceerd op: 02-04-2019

Esmay werkt op een woning waar acht cliënten wonen met een licht tot matig verstandelijke beperking in de leeftijd 50 tot 83 jaar. Ze merkt dat zowel de cliënten als de begeleiders in een dagelijkse sleur kunnen komen. Het dagprogramma is zo gemaakt dat er weinig ruimte is voor andere dingen.

Hoe maak je wensen van cliënten waar?

Esmay bedacht de wensboom, een levensgrote houten boom, waar cliënten hun wensen in kunnen ophangen. Haar doel? Samen met het sociaal netwerk van de cliënten alle wensen waarmaken!

Begeleidster Esmay vertelt:

YouTube video thumbnail

"Ik kwam op het idee van de wensboom, omdat ik me bewust werd van wat ik deed door de specialistische leergang ouderen. Door de leergang moest ik blijven kijken naar zowel mijn eigen handelen als dat van het team tegenover de cliënten. Op de woning waar ik werk wonen acht cliënten. Het gevaar bij ons op de woning is dat de cliënten, maar ook de begeleiding, in een dagelijkse sleur raakt. Het dagprogramma is zo gemaakt dat mijn collega's en ik er moeilijk van af kunnen wijken. Hierdoor kijken we niet meer naar de mogelijkheden. Wat willen de cliënten nou echt, waar hebben ze behoefte aan?"

Hoe kom je erachter wat een cliënt wil?

"Ik ben meer in gesprek gegaan met cliënten. Met iedereen apart, want iedereen is anders. Doordat ik de cliënten beter heb leren kennen en zij mij, ben ik achter de wensen van de cliënten gekomen. Ik moest hier wat mee doen. De wensen moesten op papier komen en uitkomen. Hoe mooi is het dat de oudere cliënten hun wensen vertellen? En nog mooier is het om ze ook echt uit te laten komen. Toen kwam ik op het idee om een wensboom te maken. Niet getekend op de muur, maar een echte boom die ze kunnen aanraken en voelen. Een boom die ook echt lijkt op een boom.

Samen met mijn vader ben ik aan de slag gegaan. Ik heb de boom van ongeveer 1,80 meter uitgetekend en mijn vader heeft hem uitgezaagd. De boom is van hout gemaakt en heeft een standaard, waardoor hij zelf kan blijven staan. Wij hebben hem beschilderd met magneetverf. Met magneten hangen er nu foto's van de bewoners in de boom. En natuurlijk hangen de wensen aan de takken van de boom. De bewoners vinden het erg leuk.

Ik wil de wensen samen met het sociale netwerk van de cliënten uit laten komen. Ik heb de wensen op papier gezet en ze opgestuurd naar de naasten van de cliënten."

De boom op andere manieren gebruiken

"De boom kan ook gebruikt worden als themaboom. Met kerst hangen er kerstballen en slingers in en met Pasen kunnen er paaseieren in. Op de boom kunnen ook andere dingen geplakt worden, zodat het een snoezelboom wordt."

Werkbezoek bij ASVZ

De video werd opgenomen tijdens het werkbezoek aan ASVZ. Begeleiders van verschillende organisaties mochten een kijkje nemen bij de organisatie. Hoe begeleidt ASVZ ouder wordende cliënten? Bekijk het videoverslag.

Laatst bijgewerkt op: 14-07-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Verslag

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands