Naar hoofdinhoud Naar footer

Huisarts en arts VG in duidelijke rolverdeling

Op woonlocaties in Moerkapelle komt wekelijks een huisarts en maandelijks een arts VG. In dit portret over zorg van huisarts en arts VG lees je hoe de huisarts hier is voor de basis medisch-generalistische zorg en de arts VG voor de meer specialistische vraagstukken. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen de huisarts en de arts VG.

Huisarts Robert Cranendonk is hoofdbehandelaar van alle patiënten op de zorgintensieve locatie ‘Beth San’ en op de iets minder zorgintensieve locatie ‘De Eersteling’. Op een vaste ochtend in de week is hij bij Beth-San. Bezoek aan De Eersteling is op indicatie.

Afspraken met verzorgenden of visite-afspraken komen in een planning. De huisarts ontvangt van tevoren de vragen van de verzorgenden zodat hij er alvast over na kan denken.

Huisarts hoofdbehandelaar

Robert Cranendonk en arts VG Margriet van Duinen werken nu zo’n 10 jaar samen. De rolverdeling is heel duidelijk: de huisarts doet echt de 24-uurs-zorg, is de hoofdbehandelaar en de arts VG is de consulent voor de medische problemen die voortkomen uit de verstandelijke beperking. Fysiek zien de huisarts en arts VG elkaar alleen als dat echt nodig is. In principe overleggen ze per telefoon en mail. Dat gaat heel goed.

Maandelijkse consulten

Een keer per maand is de arts VG aanwezig op de woonlocaties. Op deze dagen kan de huisarts, familie of de begeleiding van tevoren een consult aanvragen voor een cliënt. De arts VG ziet de patiënt en het netwerk en maakt een brief voor de huisarts met een advies voor hem waarin zij heel duidelijk beschrijft welke dingen zij doet.

De huisarts betrekt de arts VG vooral op het gebied van gedragsproblematiek. Bijvoorbeeld bij gedragsstoornissen, als er sprake is van ontwikkeling van dementie, als complexe epilepsie een rol speelt en ook als er complexe syndromen ten grondslag liggen aan de verstandelijke beperking.

‘Wat ik heel fijn vind is dat ik voor het specifieke arts VG-deel altijd een beroep op de arts VG kan doen. Ze kent de cliënten, dus als er tussendoor vragen zijn dan kan ik altijd bij haar terecht. Het is heel prettig dat er een specialist met veel kennis op de achtergrond meedenkt die je altijd kunt consulteren.’

Robert Cranendonk, huisarts

Goede punten in de samenwerking huisarts en arts VG

  • Continuïteit en kwaliteit van zorg is geborgd door de huisarts met de expertise van de arts VG waar nodig.
  • De huisarts komt wekelijks op de woonvoorzieningen, de arts VG maandelijks en is 24/7 bereikbaar per mail of telefoon.
  • Minder verwijzingen naar een specialist in het ziekenhuis waardoor deze kwetsbare groep in de vertrouwde setting kan blijven.
  • Jaarlijkse consultdag van de arts VG samen met een psychiater op de woonvoorziening.

‘Ik ben van mening dat iedereen met een verstandelijke beperking het best bediend wordt als die een huisarts en een arts VG heeft. Omdat ook de nieuwe generatie artsen VG niet meer huisartsgeneeskundig wordt opgeleid. Dus bijvoorbeeld suikerziekte of een hartinfarct herkennen en behandelen zit niet meer in die opleiding.’

Margriet van Duinen, arts VG

Download het volledige portret van Siloah Zorggroep onderaan de pagina (pdf)

Lees meer

Downloads