Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Zo help je om dromen uit te laten komen

Wat geeft jouw cliënt eigenlijk energie? Wat zijn zijn dromen? In 4 simpele stappen breng jij als zorgprofessional samen met je cliënt en zijn mantelzorger in kaart hoe hij zijn dromen kan verwezenlijken.

https://www.youtube.com/watch?v=dtEaC7NoJPk

Hoe maak je de wensen van je cliënt waar?

Download het werkblad (pdf) en ontdek wat jouw cliënt echt belangrijk vindt.

Werkblad

De 4 stappen van het werkblad 'Samen ontdekken'

Het werkblad bestaat uit 4 stappen. Iedere stap is mooi vormgegeven en biedt ruimte om de antwoorden van je cliënt en zijn mantelzorger op te schrijven.

  1. Wat speelt er? In deze eerste stap bespreek je welke zorg en ondersteuning de cliënt op dit moment ontvangt.
  2. Wat is belangrijk voor mij? In stap 2 onderzoek je de wensen en dromen van de cliënt. Welke dingen wil je cliënt nog doen? Hoe ziet zijn ideale dag eruit? Hoe is de inzet van de mantelzorger? En hoe denkt de mantelzorger daar zelf over?
  3. Wat zijn de mogelijkheden? Vervolgens bespreek je met de cliënt welke stapjes jullie moeten zetten om zijn wensen waar te maken. En wie spelen hierbij nog meer een rol?
  4. Waar gaan we voor? Tot slot maken jij, de cliënt en zijn mantelzorger concrete afspraken over wie wat doet.

Hoe gebruik je het werkblad?

Gebruik het werkblad bijvoorbeeld als je merkt dat je cliënt eenzaam is of geen zin heeft om dingen te doen. Heeft hij levensvragen? Ook dan is het werkblad Samen ontdekken een goed hulpmiddel. Bespreek samen met de cliënt en zijn mantelzorger hoe jullie de stappen in willen vullen.

Download het werkblad (pdf) en gebruik het vandaag nog in de praktijk.

Over het werkblad

De leden van de werkplaats Zelf- en samenredzaamheid van Zorg voor Beter maakten gezamenlijk de methode 'Samen ontdekken'. Het bijbehorende werkblad is een handige en gemakkelijke manier om het gesprek met je cliënt en zijn mantelzorger aan te gaan.

Bron / tekst: Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.