Naar hoofdinhoud Naar footer
Juli%C3%ABnne%20van%20de%20Ven-Putmans

Juliënne van de Ven-Putmans

Begeleider dagbesteding in een maatschappelijke onderneming, werkbegeleider, examinator & ambassadeur

Organisatie: SWZ zorg 

Thema's: Middelbare scholieren en toekomstige collega’s enthousiasmeren over het werk in de gehandicaptenzorg. Dagbesteding in een maatschappelijke onderneming onder de aandacht brengen. 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector? 

Dagelijks ervaren we dat klanten in onze winkel aangenaam verrast zijn als ze een kijkje komen nemen in het open atelier. Hieruit blijkt dat het werk in de gehandicaptenzorg helemaal niet bekend is en daar mag wat aan gedaan worden! 

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?

Iedere dag zijn er vele mooie momenten; een grapje of een cliënt die ontdekt wat hij/zij wél kan evt. met een klein hulpmiddel. Er kwam eens een vrouw met pas verworven hersenletsel samen met haar zus kijken voor 1 dag dagbesteding. Ze wilde in eerste instantie niet maar bij het zien van de creatieve/ambachtelijke/arbeidsmatige activiteiten en gelijkgestemden werd ze enthousiast. Haar gesloten lichaamshouding veranderde in een open en vriendelijke houding. Inmiddels komt ze 4 dagen met veel enthousiasme! 

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector? 

Ik zou meer bekendheid creëren bij middelbare scholieren. Het is daarbij belangrijk om de praktijk naar de scholen te halen en vice versa. Daarnaast het bedrijfsleven activeren om samenwerkingen aan te gaan om zo een samenleving te creëren waarin iedereen een betekenisvol leven kan leiden en kan meedoen in de maatschappij. 

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector? 

De technologische kennis is flink in opmars en noodzakelijk om goede zorg te kunnen blijven leveren. Tussen zorginstellingen ideeën uitwisselen en personeel (bij)scholen helpt bij het professionaliseren. 

Wat is je levensmotto of favoriete quote?

Geniet van de kleine dingen. En daarbij: Denk groot maar laat de kleine dingen je gelukkig maken.