Naar hoofdinhoud Naar footer

Helen Korving over het project EMB Pijn App

Helen Korving is werkzaam binnen het project EMB Pijn app. In dit interview vertelt ze over haar ambities binnen dit project.

Waarom doe je mee aan dit project?

Doel van dit project is de wereld veiliger, begrijpelijker en toegankelijker maken voor mensen met EMB en hun omgeving met hulp van ICT. Dat is iets wat we allemaal willen; een veilige, begrijpelijke en toegankelijke wereld. Als ik daar door middel van mijn onderzoek aan kan bijdragen, doe ik dat graag.

In mijn onderzoek wordt een mobiele app ontwikkeld, die huidmetingen van een sok met sensoren registreert en een seintje geeft als pijn wordt gevoeld. We weten dat het voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen lastiger is om aan te geven dat ze pijn voelen. Ik hoop dat de uitkomst van mijn onderzoek wat onzekerheid wegneemt bij ouders en begeleiders en de wereld veiliger maakt voor mensen met EMB.

Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Mijn onderzoek richt zich op het meten van pijn met een sok met sensoren, die huidgeleiding meten. Worden veranderingen in huidgeleiding gemeten, die op pijn duiden, dan stuurt de sok een signaal naar een mobiele telefoon of tablet van de ouder/begeleider. We gaan de sok en mobiele app eerst testen bij mensen zonder beperkingen. Hierna hopen we ze te kunnen gebruiken bij mensen met EMB die bijvoorbeeld aan het revalideren zijn. We hopen aan te tonen dat de sok en app sneller pijn opmerken dan observaties van het gezicht dat doen. We willen ook graag weten wat ouders en begeleiders vinden van het gebruik van de sok en de app, zodat we ze volledig kunnen aanpassen aan hun wensen.

Wanneer ben je tevreden?

Als ik door mijn onderzoek een kwestie kan verduidelijken waar ouders van personen met EMB mee zitten. Als we uiteindelijk met de sok en de app op een betrouwbare manier pijn kunnen opmerken en daarmee een zorg wegnemen, dan is dat een hele goede uitkomst.

Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Zorgprofessionals zijn degenen die de kennis en ervaringen hebben die ik nodig heb om mijn onderzoek goed te kunnen uitvoeren. Ik hoop dat zorgprofessionals niet denken dat onderzoeken alleen iets is wat onderzoekers doen. Zonder hun hulp kan ik dit onderzoek niet uitvoeren en ik ben erg dankbaar voor elke bijdrage die ik van ze krijg.

Meer informatie: