Naar hoofdinhoud Naar footer

Tanja Doodeman over werkzaam binnen netwerk EMB en ICT

Tanja Doodeman is werkzaam binnen het netwerk 'EMB en ICT'. In dit interview vertelt ze waarom ze meedoet aan dit project.

Waarom doe je mee aan dit project?

We hebben in een eerder project (Sociale Relaties & ICT) de checklist ‘Aansluiten & Stimuleren’ ontwikkeld. Deze checklist helpt ouders en begeleiders van mensen met EMB om spanning en emotie te signaleren en daarop aan te sluiten. Dit helpt om emotie en spanning te reguleren. We willen dat de checklist zo gemakkelijk mogelijk te gebruiken is door ouders en begeleiders. Tijdens een netwerkbijeenkomst kregen we als tip om er een App van te maken. Dan heb je de checklist altijd bij de hand. We zijn daarmee aan de slag gegaan. Ik vind het heel leuk dat dit idee vanuit ouders en begeleiders zelf is gekomen, en dat we er nu daadwerkelijk mee bezig zijn.

Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Ik vind het interessant om in de huid van ouders en begeleiders te kruipen, zodat de App zo goed mogelijk aansluit bij hun wensen in de praktijk. Dit wil ik doen door veel samen te werken met ouders en begeleiders en hen om hun mening en tips te vragen. We zijn begonnen met het opstarten van een ouder/begeleider-panel. We willen ongeveer 6 keer per jaar een beroep op hen doen met specifieke vragen over onze projecten. Zo kunnen zij meedenken en aangeven of onze ideeën goed aansluiten bij wat zij nodig hebben. Ouders of begeleiders die het leuk vinden om met ons mee te denken, kunnen altijd contact met ons opnemen.

Wanneer ben je tevreden?

Ik ben tevreden als ik binnen dit project echt goed heb geluisterd naar de ideeën en wensen van de mensen in de praktijk. Soms is het een uitdaging om de ideeën die mensen hebben te verwerken in het onderzoek, omdat we binnen het onderzoek strikte regels en een strakke planning moeten aanhouden. Ik ben tevreden als het, ondanks dat, toch lukt om echt samen te werken met ouders en begeleiders. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek echt van meerwaarde is voor hen én voor de mensen met EMB natuurlijk!

Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

We vinden de samenwerking met de zorgprofessionals en ouders heel erg belangrijk. Zonder hun ervaringskennis zijn onze projecten minder waardevol. Ik wil professionals en ouders daarom graag de tip geven om te overwegen mee te denken en doen aan onderzoek. Wij zijn erg blij met elke input die we krijgen, dus schroom niet om aan te geven wat je belangrijk vindt.

Meer informatie:

Deel deze pagina via: