Naar hoofdinhoud Naar footer

Leerkring zorg op afstand (MGZ in de regio) – beter samenwerken door triage op afstand

Datum/tijd

Dinsdag 18 juni 2024 van 15.30 uur tot 17.00 uur

De huisarts ontlasten door een verpleegkundige consultatie op afstand: hoe gaat dat precies in zijn werk? Je leert er alles over tijdens de eerste leerkring Zorg op afstand van het programma Medisch generalistische zorg in de regio op dinsdagmiddag 18 juni.

Yvonne Kremer is adviseur Zorg, Kwaliteit en Veiligheid bij Frion en projectleider MGZ in de regio Zwolle. Samen met collega’s werkt zij in de regio Zwolle aan het toegankelijk houden van medisch generalistische zorg. In het project ‘Verpleegkundige consultatie op afstand’ werken verschillende organisaties aan het ontlasten van de huisarts door middel van verpleegkundige consultatie via beeldbellen. Met DigiContact kunnen zorgmedewerkers videobellen met een verpleegkundige, die vervolgens de vraag beantwoordt. Deze manier van zorg op afstand lijkt volgens Yvonne tot nu toe een succes:

‘We weten al dat de verpleegkundigen van DigiContact 85 procent van de vragen kunnen beantwoorden. Bij de overgebleven vragen coacht de verpleegkundige de begeleider bij het formuleren van de juiste vraag aan de huisarts of rijdt een verpleegkundige naar de locatie toe.’

Tijdens de leerkring op 18 juni, die duurt van 15:30 tot 17:00, is Yvonne Kremer aanwezig om haar ervaringen met verpleegkundige consultatie op afstand te delen. Daarnaast is er veel ruimte voor het stellen van vragen. En uiteraard is er tijd om samen in gesprek te gaan over zorg op afstand in jouw praktijk. Waar loop jij tegenaan en hoe los je dit op? Hoe gaan anderen om met bepaalde knelpunten? Schrijf je in voor de leerkring op 2 april en ga samen in gesprek!

Praktische informatie  

  • Datum: 18 juni 2024 van 15:30 tot 17:00 uur  
  • Kosten: Gratis  
  • Locatie: Online via MS Teams
  •  Aanmelden: Meld je hier direct aan

Wat verwachten we van deelnemers?  

Dit is de eerste bijeenkomst van de leerkring Zorg op afstand. Als deelnemer ben je van plan om ook aan te sluiten bij de twee vervolgsessies van deze leerkring op  dinsdag 10 september (van 15.30 – 17.00 uur) en op dinsdag 12 november (15:30 - 17:00 uur). Vanuit je professie houd je je bezig met het thema ‘zorg op afstand’ en wil je verdere stappen zetten in het gebruik van zorg op afstand in jouw regio.  

Voor wie?  

Deze leerkring is bedoeld voor alle professies die zich bezighouden met medisch generalistische zorg, waaronder specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten, huisartsen en verpleegkundig specialisten die samen met bestuurders, (programma)managers en projectleiders bezig zijn om de medisch generalistische zorg regionaal en toekomstbestendig in te richten.  Ook zorgprofessionals in functie als physician assistants, orthopedagoog generalisten, regionale programmamanagers, beleidsmakers en opleiders zijn van harte welkom.

Leerkringen Medische generalistische zorg in de regio  

De leerkring Zorg op afstand is een leerkring vanuit het programma Medisch generalistische zorg in de regio (MGZ in de regio).  Vilans voert dit programma samen met de Erasmus Universiteit uit (EUR) in opdracht van VWS. Vanuit het programma bereidt Vilans meerdere leerkringen op relevante onderwerpen rondom de medisch generalistische zorg voor. Deelnemers komen daarin samen om met elkaar te sparren, om ideeën, geleerde lessen en kennis uit te wisselen én om samen te leren over een specifiek vraagstuk of onderwerp rondom toekomstbestendige medisch generalistische zorg.  

Deel deze pagina via: