Naar hoofdinhoud Naar footer

Congres Toekomstagenda Zorg voor mensen met een beperking

Datum/tijd

Maandag 25 maart 2024 van 09.00 uur tot 17.00 uur

Je hebt ieders talent nodig om een gemeenschap te bouwen. Met het congres Toekomstagenda zorg voor mensen met een beperking zetten we in op talent.

Door elkaars talent te (h)erkennen en krachten te bundelen, maken we de weg vrij voor vernieuwing. Zo werken we gezamenlijk aan een samenleving waarin iedereen naar wens en vermogen meedoet. 

Het congres wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vanuit de programma's Innovatie-impuls 2, Begeleiding à la carte 2 en Regiokracht organiseren we onderstaande sessies.  

Innovatie-impuls 2 

Sessie: Succesvol implementeren; voorkom dat technologie in de kast belandt 

Zorgtechnologie als vanzelfsprekend onderdeel inzetten in de zorg gaat niet vanzelf, en vraagt om aandacht voor verschillende aspecten in de organisatie. Maar hoe pak je dat aan? 

De Innovatie-Route is een manier waarop je duurzaam zorgtechnologie kunt implementeren in jouw zorgorganisatie. Met praktische stappen, tools en voorbeelden. De Innovatie-Route is ontwikkeld binnen de Innovatie-impuls 1, gebaseerd op geleerde lessen en onderzoek, die we ook nu weer in de Innovatie-impuls 2 gebruiken bij circa 30 nieuwe organisaties. We nemen je mee langs deze geleerde lessen en  mogelijkheden. Je gaat naar huis met praktische kennis voor de stap die jij morgen zet.  

Sessieleiders:

Odile Smeets en Andrea Nijhuis  

Begeleiding à la carte  2

Doe de Twinkelroute: reis langs inspirerende voorbeelden voor persoonsgerichte zorg   

Twinkels zijn goede ideeën voor persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector. Ze zijn bedacht en ontwikkeld door deelnemende zorgorganisaties tijdens Begeleiding à la carte. Ga op reis langs deze inspirerende voorbeelden en check aan de hand van vragenkaarten waar het bij jou gaat Twinkelen. Wie weet zit er een passende aanpak voor jouw zorgorganisatie bij!       

Begeleiding à la carte 1 was een tweejarig traject van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Tijdens dit vernieuwingstraject deelden zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking hun praktijkervaringen. Nu in Begeleiding à la carte 2 gaan we samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Zodat meer mensen met een beperking voordeel hebben van vernieuwende persoonsgerichte zorg.  

Regiokracht 

Workshop: Sectoroverstijgend samenwerken in de regio 

Deze sessie geeft een inkijkje in de wijze waarop het programma Regiokracht projecten in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg ondersteunt. De projecten stimuleren stevige en duurzame regionale samenwerking om zorg toegankelijk te houden. Hilda Rozendal, projectleider bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU), vertelt over de wens van de VGU om voldoende, passende en toekomstbestendige zorg te realiseren voor ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking. Wanneer een verstandelijke beperking overlapt met psychiatrische en/of somatische problematiek en/of dementie, dan neemt de complexiteit toe. De VGU zoekt nu naar samenwerking met de ouderenzorg om kennis en expertise uit te kunnen wisselen. 

Sessieleiders: 

Type evenement

Sessie tijdens congres

Aanmelden

Je kunt je hier gratis aanmelden voor het congres.

Locatie

Beatrixtheater, Jaarbeursplein 6A in Utrecht, en is ook deels online te volgen

Deel deze pagina via: