Naar hoofdinhoud Naar footer

De Pijn App voor mensen met EMB is bijna klaar!

Gepubliceerd op: 12-12-2022

Zo vaak wordt de vraag gesteld: ‘Heeft onze bewoner of client met EMB (ernstig meervoudige beperking) pijn? Want hij of zij kan het ons niet vertellen. Wat zou het mooi zijn als we kunnen meten of mensen met EMB pijn hebben.’ Het goede nieuws is dat er een Pijn App gemaakt is waarmee je meer te weten kunt komen over pijn bij deze doelgroep. De app is bijna klaar en wordt op dit moment getest bij mensen met EMB.

Slimme Sok

De EMB Pijn App wordt samen met de slimme sok gebruikt. De sok meet de huidgeleiding via het zweet op de huid. Via bluetooth geeft de sok informatie aan de Pijn App. Deze app is al op allerlei manieren getest. Zo is er eerst gekeken hoe de app werkte bij gezonde volwassen mensen zonder verstandelijke beperking. Deze deelnemers hebben gekozen om mee te doen aan het onderzoek waarbij ze een prikkel kregen die steeds meer pijn ging doen. Zij konden gelukkig aangeven wanneer de pijn teveel werd. Dit was de eerste testfase van de Pijn App. Nu wordt er bekeken of de app werkt bij mensen die pijn niet kunnen aangeven.

Doelgroep EMB Pijn App

De EMB Pijn App is bedoeld voor begeleiders en ouders van cliënten met EMB. Met de app kan de omgeving van de cliënt te weten komen of degene voor wie ze zorgen pijn heeft.

De slimme sok en EMB Pijn App kunnen bij elke cliënt worden gebruikt en op elk moment van de dag. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij cliënten die zich opeens anders gaan gedragen, bij cliënten die aan het genezen zijn van een wond en bij cliënten die slecht slapen. De cliënt draagt de sok en zender en de begeleider of ouder kijkt op de mobiele app om te zien of er pijn is. 

 Voordat de Pijn App echt door iedereen gebruikt kan worden, is er nog een aantal deelnemers met EMB voor het onderzoek nodig. Met deze deelnemers wordt een laatste test gedaan.

Er worden volwassen cliënten met EMB gezocht, die bij fysiotherapie bewegingen of oefeningen moeten doen waarvan al bekend is dat dit voor hen pijnlijk is. Door deze oefeningen met de slimme sok aan te doen, kan er worden getest of de EMB Pijn App op het juiste moment een waarschuwing geeft over pijn.

Doe mee!

Voor mensen die niet kunnen vertellen dat ze pijn hebben, kan deze EMB Pijn App van groot belang worden. Ken je een volwassen cliënt die een behandeling ondergaat, waarbij een pijnlijk moment voorspelbaar is? Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, wondverzorging, suiker prikken en vaccineren.

Neem dan contact op met de onderzoeker: Helen Korving, via h.korving@vu.nl  

Lees meer over pijnbeleving

Laatst bijgewerkt op: 12-12-2022

Deel deze pagina via: