Naar hoofdinhoud Naar footer

Ipse de Bruggen voert app SignaLEREN in dankzij Innovatie-impuls

Gepubliceerd op: 16-03-2021

De Tweede Kamerleden Antoinette Laan (VVD) en Vera Bergkamp (D66) hebben vandaag een werkbezoek gebracht aan zorgorganisatie Ipse de Bruggen. Tijdens dit online bezoek hebben zij zich laten informeren over de resultaten en de ervaringen bij Ipse de Bruggen met de Innovatie-impuls gehandicaptenzorg. Dankzij deze impuls voert de organisatie onder meer de app SignaLEREN in.

De Innovatie-impuls maakt dankzij een amendement van beide Kamerleden deel uit van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Met dit programma wil het ministerie de gehandicaptenzorg beter voorbereiden op de toekomst om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking de juiste zorg en ondersteuning blijven krijgen. Met de Innovatie-impuls gehandicaptenzorg worden zorgorganisaties binnen dit programma tot het einde van dit jaar ondersteund bij het invoeren van technologische initiatieven die al bestaan, maar die vaak lastig zijn te implementeren of op te schalen.

Eigen regie

Jan van Hoek, voorzitter van de raad van bestuur van Ipse de Bruggen, benadrukte tijdens het werkbezoek van de twee Kamerleden het belang van samenwerken en kennis delen bij technologische innovatie voor cliënten en medewerkers.

Vervolgens hebben behandelaars Katja Tempelaars en Wendy van Oosten van Ipse de Bruggen een uitleg gegeven bij de app SignaLEREN. De app – die door Ipse de Bruggen dankzij de Innovatie-impuls wordt ingevoerd – is ontwikkeld door Koraal en Ivengi met ondersteuning van Vilans en Academy Het Dorp. Met de app helpt Ipse de Bruggen mensen met een verstandelijke beperking hun spanning beter te reguleren. Wendy legt uit: ‘De app geeft direct opties voor activiteiten die helpen om de spanning te verminderen, zoals video’s, apps, filmpjes of geluidsopnames. Gedragsescalaties en emotionele uitbarstingen kunnen hierdoor worden voorkomen. Doordat mensen met een verstandelijke beperking hiermee zelf actie kunnen ondernemen, krijgen zij meer regie over hun eigen leven.’

Organisatie van innovatie

Radzies Wagenvoorde, projectleider zorginnovatie bij Ipse de Bruggen en Simone Heilijgers, senior adviseur Innovatie-impuls gehandicaptenzorg, lieten tot slot hun licht schijnen over de organisatie van technologische innovaties.

‘Innoveren is meer dan invoeren van technologie, het gaat vooral over het ombuigen van denken en gedrag, waarbij de mens centraal staat. Samen denken, werken en ontdekken,’ benadrukt Radzies tijdens zijn verhaal.

Vera Bergkamp was onder de indruk en liet weten dat ze vaak ziet dat heel veel organisaties het wiel opnieuw uitvinden. ‘Hier zie je gebeuren dat door samenwerking met Vilans en Academy Het Dorp innovaties verder kunnen verspreiden binnen de gehandicaptensector. Daar is deze Innovatie-impuls ook voor bedoeld. Innovatie is geen doel op zich, het is een impact op het leven van de cliënt op het gebied van onder andere eigen regie en daarom zo belangrijk voor de kwaliteit van leven.'

Lees meer over app SignaLEREN 

Deel deze pagina via: