Naar hoofdinhoud Naar footer

Persoonsgerichte zorg weer stappen verder - lees nu de geleerde lessen!

Gepubliceerd op: 07-02-2022

Een fijner en leuker leven voor cliënten, naasten én professionals. Dat was één van de belangrijkste opbrengsten van de twee grote projecten die het afgelopen jaar werden afgerond: Begeleiding à la carte en Innovatie-impuls. Beide projecten waren een succes, zo staat te lezen in de rapporten die op 4 februari jl. naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Petra van Alphen en Rian van de Schoot van Vilans vertellen waarom.

Een volwaardig leven voor iedereen

Begeleiding à la carte en Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg waren onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Onder de noemer Begeleiding à la carte werkten veertig zorgorganisaties twee jaar lang aan vernieuwing van de persoonsgerichte zorg. “Wij hebben ze begeleid bij de uitvoering van de vernieuwingen”, vertelt projectleider Petra van Alphen. “En we hebben hen geholpen de lessen die zij leerden te delen met andere organisaties. De belangrijkste les? Vernieuwing vraagt veel afstemming tussen en met elkaar. Samen onderweg zijn is nog belangrijker dan meteen een oplossing willen vinden. Je kunt pas persoonsgerichte zorg geven, als je weet wat de persoon wil.”

Ook bij Innovatie-impuls stond afstemming bovenaan. “Met technologie kunnen we persoonsgerichter werken”, vertelt Rian van de Schoot, directeur cluster Leren, innoveren en onderzoeken. “Maar het invoeren van technologie als ondersteuning van de zorg is nog niet zo makkelijk. Belangrijk is om uit te gaan van de vraag van de cliënt en te kijken wat technologie daarbij kan doen. Dat betekent een andere manier van kijken naar zorg verlenen. En op een andere manier in gesprek gaan met cliënten en naasten. Met de Innovatie-impuls hebben we een nieuwe dialoog op gang gebracht.”

Al met al is met de twee projecten de persoonsgerichte zorg door sociale en technologische innovatie verder gebracht. Met daarbij veel geleerde lessen om het in de toekomst nog beter te doen. Je leest alle lessen in de rapporten.

Wil je de verhalen van Petra van Alphen en Rian van de Schoot lezen? Van beide programma’s: Begeleiding à la carte 1 en Innovatie-impuls 1 is er een eindrapport.

Deel deze pagina via: