Naar hoofdinhoud Naar footer

Casus: knuffelen is ook werken

Yoep heeft veel stress bij het zien van een maaltijd. Wat kunnen we hier aan doen? In de casus 'knuffelen is ook werken' lees je er meer over.

Yoep heeft bij zijn geboorte hersenbeschadiging opgelopen en is daardoor verstandelijk beperkt. Hij laat onvoorspelbaar gedrag zien gedurende de dag. Naast zijn hersenbeschadiging en verstandelijke beperking heeft hij:

  • een cerebrale visusstoornis
  • epilepsie in de vorm van absences
  • autisme

Ondersteuning van begeleiders

Yoep kan niet voor zichzelf zorgen en kan per dag meerdere moeilijke momenten ervaren. Daarbij kan hij zichzelf verwonden. Begeleiders helpen hem dan ook bij alles, zo ook bij eten. Yoep heeft al zijn hele leven lang eetproblemen. Hij eet niet genoeg en dit brengt zijn gezondheid in gevaar. 

Casus over gehechtheid van Yoep

Download de volledige casus (pdf) onderaan de pagina.

Ied Loomans (gedragskundige bij ORO) viel het op dat Yoep een verstoring heeft in de verbinding met anderen. Dit komt door de vele ziekenhuisopnames in de eerste drie jaar van zijn leven. Ied koos er daarom voor om Yoep te ondersteunen in het verbeteren van de gehechtheid. Op deze manier kan Yoep de andere begeleidingsprocessen beter meedoen. Teamscholing (in aanwezigheid van zijn moeder) bleek hierbij van belang. 

Methode Floorplay

FloorPlay is een praktische methode voor het werken met mensen (veelal kinderen) met verschillende ontwikkelingsproblemen. Bijvoorbeeld mensen met een autismespectrumstoornis of meervoudige beperking. De methode kan worden gebruikt door ouders en hulpverleners. Meer weten?

Download informatie over de Floorplay methode (pdf) onderaan de pagina. 

MEER INFORMATIE

Downloads

Deel deze pagina via: