Naar hoofdinhoud

Op een dag zei hij tegen me: ‘Jaime, klap voor de kop'

Jaren geleden werkte ik met een cliënt, een autistische man. Zijn kamer moest prikkelvrij zijn en was dus spierwit. Hij kreeg vaak een Zweedse band om en hij mocht nooit alleen naar buiten. Aan zijn broek zaten alarmtags en bij de deur stonden winkelpoortjes. Als hij toch probeerde te passeren, moest hij meteen naar zijn kamer of naar bed. Hij mocht niets. Ik vond het heel naar voor hem en het werkt ook vervelend.

Vaak hoorde ik hem het woordje ‘niet’ zeggen. Ik vroeg hem wat hij dan wilde. In het begin vond hij dat maar raar. Hij was niet gewend dat mensen zijn mening vroegen. Maar ik kwam tot de ontdekking dat hij goed kon vertellen wat hij wilde en een duidelijke wil en voorkeur had. Daarover heb ik veel discussie gehad met mijn collega’s. Vooral toen bleek dat hij juist van kleuren houdt. Ik heb zijn kamer gifgroen geverfd. Daar werd hij helemaal blij van. Na een verhuizing wilde hij graag paarse gordijnen en paarse muren. Ook dat hebben we gedaan. Op die manier bouwde ik veel vertrouwen op bij hem.

Op een dag zei hij tegen me: ‘Jaime, klap voor de kop geven.’ Ik vroeg of hij mij een klap voor mijn kop wilde geven. ‘Niet’ zei hij. ‘Heb je dan iemand anders geslagen?’ vroeg ik. ‘Niet’, zei hij weer. Toen bleek dat hij was geslagen door een collega. Doordat ik een band met hem had opgebouwd kon hij dat vertellen. Als we hem geen ruimte en geen vertrouwen hadden gegeven, waren we daar nooit achter gekomen. Het alarmsysteem en de Zweedse band zijn nu verleden tijd. Hij mag van de kamer af en naar buiten om blaadjes te rapen, want dat is wat hij graag wil. Langzaam komen we erachter wie hij is. Alleen door hem ruimte te geven.

Door een begeleider in de gehandicaptenzorg.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen