Naar hoofdinhoud Naar footer

Siméon Lahaije over zijn ambities binnen Sterker Samen

Siméon Lahaije is promovendus bij RUG. Daarnaast levert hij een bijdrage aan het netwerk Sterker Samen. In dit interview vertelt hij over zijn ambities binnen dit project.

Waarom doe je mee aan dit project?

Bij dit project bekijken we welke factoren van invloed zijn op de kwaliteit van leven van gezinnen met kinderen met een beperking. De vraag wat kwaliteit van leven is, hoe deze beïnvloed wordt, en wat de wisselwerking is tussen verschillende gezinsleden zijn vragen waar ik me graag mee bezig houd. Bovendien is dit een vrij nieuw onderzoeksveld: nog veel te doen en te ontdekken dus! Daarnaast gaan we aan de slag met hoe de opgedane kennis kan worden toegepast in de praktijk om de kwaliteit van leven concreet te verbeteren, en die combinatie van theorie en praktijk past goed bij mij.

Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Om dit project tot een goed einde te brengen is een goede samenwerking tussen de onderzoekers, zorgprofessionals en gezinsleden belangrijk. Daarbij is het nodig om ieders unieke kennis en ervaring mee te nemen, en te zorgen dat hier ruimte en aandacht voor is. Daarbij moeten we steeds open blijven staan voor nieuwe inzichten en uitkomsten.

Wanneer ben je tevreden?

Het project is voor mij geslaagd wanneer we tot nieuwe kennis en inzichten komen, en deze samen met ouders en zorgverleners succesvol gebruiken om tot concrete verbeteringen van de kwaliteit van leven te komen. Oftewel, wanneer we echt een positief verschil in het leven van mensen weten te maken.

Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Goede zorg betekent voor mij ook het (waar mogelijk) betrekken van de zorgontvanger in het zorgproces. Mensen een actieve rol geven in het verbeteren van hun welzijn creëert een doel waar ze kracht en voldoening uit kunnen halen. Dus: geen passieve patiënt, maar een actieve deelnemer!

Meer informatie:

Deel deze pagina via: