Naar hoofdinhoud Naar footer

Zelf bepalen hoe je huis eruit ziet

Wit of juist veel kleur? Strak of liever vol met spulletjes? Ook mensen met een beperking willen zelf bepalen hoe hun huis eruitziet. Daarom ging Michel samen met zijn mentor naar Ikea.

Michel van Mullem (37) heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking. Sinds 2014 woont hij bij ’s Heeren Loo in Ermelo. Daarvoor woonde hij in Almere, ook bij ’s Heeren Loo. Michel heeft geen contact meer met zijn ouders. “Daarom heb ik een mentor, Anton. Hij helpt mij met van alles. Ik ben ook met hem en zijn vrouw Tineke naar de Ikea geweest. We hebben allemaal mooie meubels uitgezocht. Een tafel voor mijn computer, witte kastjes en een nieuw bed. Zo is het echt mijn eigen studio geworden”, vertelt Michel blij.

Loslaten

“Iedereen wil zelf bepalen hoe zijn leven eruitziet. Dus ook mensen met een beperking”, zegt Michel. Hij vindt dat mensen met een beperking meer te zeggen moeten krijgen over hun leven. Over grote én kleine dingen. “Wij willen net zo goed zelf kiezen wat we overdag doen, hoe ons huis eruitziet of wat we ’s avonds eten. Begeleiders moeten ons denk ik wat meer durven los te laten. En ons zelf dingen laten beslissen. Van vallen en opstaan leren we alleen maar.”

Voor Michel is het belangrijk om zijn stem te laten horen. Niet voor niets is hij al jaren voorzitter van de cliëntenraad Midden-Nederland. “Michel kan goed luisteren en is heel betrokken. Hij komt graag op voor cliënten die zich niet kunnen verwoorden”, zegt Jeanet, coach van de cliëntenraad. “Toen Michel in 2014 van Almere naar Ermelo verhuisde, hebben we gevraagd of hij toch voorzitter van onze cliëntenraad wilde blijven. Gelukkig wilde hij dat. We kunnen hem gewoon niet missen hier.”

Gebruiksaanwijzing

“Michel is altijd vrolijk en enthousiast. Daardoor wil hij soms wel te veel dingen tegelijk doen”, vertelt Jeanet. “Dan helpt zijn begeleidster hem om keuzes te maken. Zodat hij genoeg energie overhoudt.” Michel werkt vier dagen per week bij omroep VED, de radiozender van ‘s Heeren Loo. En één dag per week in de bloemenkas op het terrein. Michel: “Ik heb het prima naar mijn zin bij de omroep en in de kas. Maar het allerliefste zou ik bij een autobedrijf werken. Als gastheer bijvoorbeeld. Ik ben namelijk helemaal gek op auto’s.”

Michel vertelt dat hij ook graag buiten ’s Heeren Loo wil werken. Jeanet: “Hij wil gewoon meedoen in de samenleving. Net als mensen zonder beperking. Maar dat blijkt in de praktijk toch lastig. Er moet dan bijvoorbeeld vervoer worden geregeld van en naar het werk. En veel bedrijven durven het niet aan om mensen met een beperking in dienst te nemen.” Een gemiste kans, vindt Michel. “Vaak zeggen die bedrijven dan dat het lastig is om iemand met een beperking aan te nemen. Omdat er misschien wat extra begeleiding nodig is. Maar ja, iedereen heeft een gebruiksaanwijzing. Ook mensen zonder beperking. Waarom maken ze dan verschil?”

Lees meer 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen