Toon zoekbalkToon menu

Communicatief meervoudige beperking

Zintuigenverhalen

Bij personen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) sluiten bestaande voorleesmethoden en verhalen vaak niet goed aan. Met Zintuigenverhalen wordt er op een prettige, herkenbare manier interactie en communicatie gestimuleerd.

Logo van zintuigenverhalen: een boekje met een oor, oog, mond, neus en handenVoorlezen met al je zintuigen!

Voorlezen is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling op verschillende domeinen. Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) kun je voorlezen en vertellen met behulp van de methode multi-sensory storytelling (MSST). Voor cliënten met CMB is MSST aangepast tot de methode Zintuigenverhalen. Daarvoor zijn er korte verhalen gemaakt met pictogrammen en/of foto’s en ideeën voor het stimuleren van de zintuigen door gebruik te maken van verschillende voorwerpen en producten. De verhalen worden voorgelezen met behulp van gebaren (NGT of NmG).

Hierdoor biedt het voorlezen personen met CMB een nieuwe ervaring. Het laat hen en hun omgeving op een positieve manier op elkaar reageren. Tot slot stimuleert het de communicatieve vaardigheden van veel cliënten.

De interventie is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg (Vilans) erkend als 'effectief volgens eerste aanwijzingen' en opgenomen in de databank.

Zelf zintuigenverhalen voorlezen?

Om kennis te maken met ‘Zintuigenverhalen’ zijn er vier verschillende verhalen gratis beschikbaar, namelijk:

  • Jip bakt koekjes
  • Jip gaat naar bed
  • Lynn gaat naar buiten
  • Lynn gaat naar het bos

Met een handleiding, downloads, filmpjes en een materialenlijst kun je zelf aan de slag. De voorbeeldverhalen zijn te vinden in de webshop van Kentalis. Ook is er een gratis iBook voor gebruik op de iPad te downloaden in de Apple iBooks Store. Hierin staan de vier verhalen en alle instructiematerialen.

Zelf een Zintuigenverhaal maken

Zelf een Zintuigenverhaal op maat leren maken is ook mogelijk door het volgen van een cursus bij Kentalis. Inschrijven kan via de Kentalisshop

https://www.youtube.com/watch?v=eocpWVva4Ac

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Sees van Oevelen 18/2/2021

Hoe kan ik een zintuigverhaal maken voor Gerrit, persoon met zemb, vergelijkbare leeftijd 6 tot 9mnd.
Gerrit loopt beperkt binnenshuis, heeft geen objectpermanentie, dwz hij herkent een lepel om mee te eten, zonder eten heeft hij geen interesse en laat hem vallen, hij zal de lepel nooit gebruiken om mee te spelen of te slaan bv. Elk ander spelmatriaal wijst hij af. Ik ben vrijwel de enige waar hij op reageerd. Wanneer hij mij ziet (hoort)begint hij te lachen.
Gerrit ziet tot 70cm.