Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Wegwijzer dementievriendelijke inrichting

In de wegwijzer vind je informatie over het inrichten en optimaliseren van de leefomgeving en zorg voor mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Denk aan onderwerpen als: Hoe maak je de leefomgeving van de ouderen zo prettig en comfortabel mogelijk? Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Welke aanpassingen kun je eenvoudig doen? En welke aanpassingen zijn noodzakelijk?

Casus

Worden de bewoners op jouw locatie steeds ouder? Of wil je juist een nieuwe woonruimte inrichten voor ouder wordende cliënten? Met welke aspecten kun je allemaal rekening houden? Hoe richt je de ruimtes op een goede manier in?  

Aan de slag

De wegwijzer bestaat uit een plattegrond met verschillende ruimtes van een woonlocatie. Per ruimte vind je tips en linkjes met specifieke aandachtspunten over de inrichting voor cliënten met een toenemende zorg- en intensieve hulpvraag. Daarnaast is er algemene informatie te vinden over ‘Het pedagogisch klimaat’  de ‘Inrichting’ en ‘Zorg technologie’. Denk bijvoorbeeld aan informatie over technologie, domotica en digitale mogelijkheden die het leven van een cliënt aangenamer kunnen maken of de cliënt in beweging brengen. Tenslotte vind je er informatie over het contact met anderen en het behoud van zoveel mogelijk zelfstandigheid.
 
In deze video vertelt Paula Gerring meer over de wegwijzer

https://youtu.be/3gzBIY-9Osk


Ga direct aan de slag en klik hier!  
 


Onderbouwing


Lees hier meer achtergrondinformatie over de wegwijzer

De wegwijzer is gebaseerd op practice-based kennis (kennis op basis van praktijkervaringen). 

In de proeftuinen van (H)erken jij dementie hebben Prinsenstichting, Triade, Middin en Ipse de Bruggen hun ervaringen en kennis gedeeld. Samen zijn zij op zoek gegaan naar beschikbare informatie en hebben deze gebundeld in de wegwijzer.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.