Naar hoofdinhoud Naar footer

Toegankelijkheid bij visuele beperking

Het begrip toegankelijkheid wordt vaak geassocieerd met fysieke toegankelijkheid, bijvoorbeeld een rolstoeltoilet, een lift, voldoende brede deuren en geen drempels. Maar toegankelijkheid betekent veel meer.

Voorzieningen voor wonen, werken, leren en leven moeten bereikbaar, begrijpelijk en comfortabel zijn voor iedereen ongeacht de beperking. Vanuit een 'design for all' principe wordt rekening gehouden met vele verschillende gebruikers.

Toegankelijkheid betekent winst voor iedereen

De winst van toegankelijkheid is voor iedereen, door iedereen. Dat geldt niet alleen voor zorg-, overheids- en andere openbare instellingen. Experts met jarenlange ervaring op het gebied van aanpassingen voor mensen met een (visuele) beperking kunnen je adviseren over:

Ontwerpen en bouwen

Geen gestruikel over een hoge drempel, een goede en opvallende deur, voorkomen van verblinding door de zon, waarnemen van geluid dat gehoord moet worden. Een goed (bouw)ontwerp vraagt geen aanpassingen. Kijk voor meer informatie op de website van Koninklijke Visio en de website van Bartiméus.

Communicatie

Hoe leest iemand die slechtziend is je brief, folder of magazine? De toegankelijkheid van gedrukte teksten is sterk te verbeteren, door bijvoorbeeld:

  • een groter lettertype
  • meer contrast tussen kleur van de letter en de achtergrondkleur
  • een rustige layout
  • Internet

Is je website toegankelijk voor mensen met een visuele beperking? Mensen die slechtziend of blind zijn stellen andere eisen aan een website dan ziende mensen. Duidelijkheid, overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid zijn hierbij sleutelwoorden. Lees hier meer over op de website van Accessibility, expertisecentrum voor toegankelijke ICT.

Lees meer over visuele beperking

YouTube video thumbnail