Naar hoofdinhoud Naar footer

Hulpmiddelen bij visuele beperking

Hulpmiddelen kunnen soms iets doen aan de gevolgen van een visuele beperking. Professionals kunnen adviseren over welk hulpmiddel het beste past bij iemands beperking, hulpvraag en manier van revalideren. Op deze pagina lichten we verschillende soorten hulpmiddelen toe.

Hulpmiddelen voor oriëntatie en mobiliteit

Zelfstandigheid is voor veel mensen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Met bijvoorbeeld een stok of een blindengeleidehond is het (na training) goed mogelijk om vrij te bewegen. Je leest hier meer over op de website van World Wide Vision.

Een taststok

Een taststok wordt vooral gebruikt door blinde mensen. Hiermee komen ze zelfstandig door het verkeer en langs hindernissen. Ook weten anderen door de taststok dat je blind of slechtziend bent. Er bestaat ook een kortere herkenningsstok, die minder geschikt is om mee te tasten. Voor meer informatie ga je naar www.slechtziend.nl

Geleidehonden

Geleidehonden weten niet de weg, maar zij helpen de gebruiker wel bij vinden van ingangen, op tijd stoppen voor trappen en stoepjes en het ontwijken van obstakels. Voor meer informatie, bezoek je de websites van:

Leeshulpmiddelen

Van eenvoudige handloepen tot geavanceerde beeldschermloepen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, van eenvoudige handloepen tot geavanceerde beeldschermloepen. Zie voor meer informatie over leeshulpmiddelen de websites van:

Daisyspeler

Een veelgebruikt hulpmiddel voor gesproken lectuur is de daisyspeler, te koop bij de meeste hulpmiddelenleveranciers. Zie daarvoor de website van Daisyspeler.

Computerhulpmiddelen

Dankzij computeraanpassingen is het voor slechtzienden en blinden mogelijk om bijna moeiteloos computers te kunnen gebruiken. Zie voor meer informatie over computerhulpmiddelen de websites van Iris Huys en Optelec.

Hulpmiddelen voor vrije tijd en hobby

Er zijn diverse hobbymaterialen, waarbij cliënten gemakkelijk de creatieve hobby kunnen (blijven) uitoefenen. De materialen zijn speciaal ontworpen voor mensen die slechter zien en graag creatief bezig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Bartiméus.

Hulpmiddelen voor mobiele telefoons

Mobiele telefoons zijn soms direct toegankelijk of met speciale software voor spraak, vergroting of braille toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Kijk voor meer informatie over digitale hulpmiddelen op de website van Koninklijke Visio en van Bartiméus.

Verlichting en contrast

Slechtziende mensen kunnen bij zich verplaatsen en het verrichten van taken veel profijt hebben van de juiste verlichting. Denk aan een goede gelijkmatige verlichting die ook overdag aan staat. Het gebruik van contrasterende kleuren is handig. Zoals een rode deur in een lichte roomkleurige muur. Meer informatie vind je op de website van Koninklijke Visio en op de website van Bartiméus.

Cursussen en opleidingen

Organisaties als Bartiméus en Koninklijke Visio organiseren veel cursus- en studiedagen voor kinderen en jongeren met visuele beperking, hun ouders, verzorgers en leraren. Zo zijn er fietscursussen voor slechtziende kinderen, cursussen voor docenten etc. Sommige duren een dagdeel, andere een week. Er zijn overnachtingsmogelijkheden. Meer informatie neem je contact op met Koninklijke Visio en Bartiméus.

Lees meer over visuele beperking