Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Bewustwordingsbestek, meer eigen regie bij de maaltijd

Met het bewustwordingsbestek, ontwikkeld door Cello, word je als begeleider meer bewust van de eigen regie van een cliënt. Op het bestek staan inspirerende teksten, waardoor je bij gebruik de teksten leest en je meer bewust wordt dat de cliënt de regie heeft. Gebruik het bestek bij alle maaltijden of juist bij tussendoortjes.

https://youtu.be/rcKqjtmY_NA

Het bestek helpt je om meer na te denken over eigen regie bij het eten, maar dit idee kan ook gebruikt worden emb-vizier-bewustwordingsbestekvoor andere momenten. Zo denkt Cello op dit moment na om de teksten ook te gebruiken op voorwerpen, zoals een shampoofles of een borstel. Doel is om ook in de persoonlijke verzorging voldoende stil te staan bij de eigen regie van je cliënten.

Tip: Wissel de teksten op het bestek per kwartaal. Zo zorg je ervoor dat de teksten blijven inspireren om te lezen.

ernstige-meervoudige-beperkingDownload de placemats

Download het inspiratiedocument

Casus

Het is etenstijd! Kirsty (23) heeft honger. Jij als begeleider helpt Kirsty hiermee. Tijdens het eten is het belangrijk om goed te kijken en te luisteren naar wat Kirsty wil. Hoe blijf je als begeleider hier elke dag weer bewust van? Hoe kan je jouw cliënt met EMB meer regie geven?

Thema's

Thema's
  • Zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek


Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Bronnen:
Het bestek is ontwikkeld door Cello in het leernetwerk van EMB in het Vizier. Zij hebben door middel van placemats ervaringen opgehaald bij medewerkers. Op basis van de ervaringen hebben zij twee verschillende besteksets ontwikkeld: een metalen en een plastic bestekset. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Christel Goossens via cgoossens@cello-zorg.nl


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.