Toon zoekbalkToon menu

Ervaringsdeskundigheid

Dit vinden cliënten belangrijk: vertrouwen krijgen.

Organisaties in de gehandicaptenzorg willen natuurlijk dat cliënten veilig zijn. Als professional wil je wellicht iemand beschermen. Toch kunnen mensen onzeker worden van goedbedoelde zorg. Ook kunnen ze beperkt worden in hun ontwikkeling. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doorbreken.
gitaar
Ervaringsdeskundige Idman vertelt in het filmpje ‘Idman over eigen regie’ dat ze graag wilde trouwen met haar vriend. ‘We wilden samenwonen. Ze vonden het geen goed idee. Ze deden echt moeilijk. Ze zeiden: “Hij moet zijn rust hebben. Straks krijgen jullie nog ruzie. Dan moet één van jullie weer weg.” Het was knokken om eigen regie te krijgen. Tot er een begeleider was die zei: “Gewoon doen. Dan kijken we daarna wel verder.” Die heb je nodig hè. Die mensen die je vertrouwen, écht vertrouwen.’
 

https://youtu.be/nEHMz8e-lFM

‘Ik was bang dat ik niet voor mijn kindje mocht zorgen’

Wanneer je geen vertrouwen voelt, kan dat heel onzeker maken. Vaak is de hulp of begeleiding goedbedoeld. Maar te veel nadruk op ‘kan jij het wel?’ kan ook nadelig zijn. Dat ervaarde ervaringsdeskundige Nina in het ziekenhuis. Ze was daar opgenomen voor haar bevalling. Verschillende zusters vroegen haar of ze wel van de ondersteuningsmogelijkheden op de hoogte was. Nina: ‘Wanneer je een beperking hebt, kijken ze of je wel een goede ouder kunt zijn. Ik was bang dat ik niet voor mijn kindje mocht zorgen. Ik had het nodig om gerustgesteld te worden. De begeleiding die ik van mijn oude woonorganisatie kreeg heeft me goed gedaan. Zij hebben mij gerustgesteld dat mijn kindje niet bij mij weggehaald zou worden. De ervaring in het ziekenhuis heeft wel een deuk aan mijn zelfvertrouwen gegeven. Daarom zoek ik nog steeds veel naar bevestiging. Doe ik het wel goed?’

Lees Nina’s verhaal 

Zo kun je werken aan meer vertrouwen: 


Blijf aansluiten bij wat een cliënt wil.

Vraag bijvoorbeeld ‘Wat wil je leren?’. En ‘Hoe kan ik je daarin ondersteunen?Straal vertrouwen en acceptatie uit.

Cliënten waarderen zo’n houding. Dan is de kans groter dat iemand zijn/haar doelen behaalt. Vier samen de stappen die jouw cliënt heeft gezet. 

Vier samen de stappen die jouw cliënt heeft gezet. Ga in gesprek over ontwikkeling.

Bekijk daarvoor het artikel 'Waarom het basisbegeleidingsmodel BRAVO! Zo belangrijk is'. De letter O van het model staat voor ‘Ontdekken stimuleren’. Met de Kletspot kun je alvast op een spelende manier met de letters van het BRAVO!-model aan de slag.

 Blijf oog houden voor ontwikkeling.

De Academie voor Zelfstandigheid heeft een opleidingsaanbod voor mensen met een beperking. Zo kunnen mensen gratis het Ontwikkelingsgerichte Dagbestedingsprogramma online volgen.In het project ‘Samen op weg’ worden sociale rollen heel bewust ingezet.

Deze rollen zijn belangrijk om gewoon mee te kunnen doen. En versterken het gevoel van vertrouwen. Mensen met een beperking willen graag gezien worden in een rol. En niet steeds weer als een cliënt. Een rol kan bijvoorbeeld verenigingslid zijn of postbezorger. Projectleider Jack Vermeulen: ‘Een rol geeft de mogelijkheid om andere mensen te leren kennen. Of om iets nieuws te leren.’

Meer weten? Lees het artikel ‘Hoe wil IK mijn leven leiden?’. 8 kenmerken die cliënten belangrijk vinden

Er is natuurlijk niet iets wat voor iedereen geldt. Ieder mens is anders. Het belangrijkste is dat je aansluit op behoeftes van het individu. Toch zijn er wel kenmerken die vaker terugkomen in verhalen van mensen met een beperking. Verhalen die we ophaalden voor het project Begeleiding à la carte (Balc). ‘Ik wil vertrouwen krijgen’ is een van die kenmerken. Dit artikel is onderdeel van een serie.

Bekijk de andere zeven kenmerken: 
  1. Ik wil een band met jou kunnen opbouwen.
  2. Ik wil zelf kunnen bepalen.
  3. Ik vind gemeende aandacht van jou belangrijk.
  4. Ik wil zelf kunnen ervaren.
  5. Ik wil dat je mij als totaal mens ziet.
  6. Ik wil vooral hulp wanneer ik daarom vraag. 
  7. Ik wil dat je met mij praat, in plaats van over mij. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.