Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Samenwerken met ervaringsdeskundigen: de Co-creatie IJsberg

Samenwerken met ervaringsdeskundigen kan je helpen om met je product of project beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van je doelgroep. Medewerkers van Vilans (Het Kennisplein Gehandicaptensector is onderdeel van kennisorganisatie Vilans) werken regelmatig met ervaringsdeskundigen. Zij voerden dit jaar gesprekken met cliënten, patiënten én medewerkers van Vilans om in beeld te brengen wat nu belangrijk is voor een goede samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Cocreatie ijsberg gehandicaptenzorg en ervaringsdeskundigheidResultaten uit deze gesprekken zijn gebundeld in ‘De IJsberg’. De top van de ijsberg laat zien welke praktische zaken belangrijk zijn voor een goede samenwerking met ervaringsdeskundigen. Zoals: maak heldere afspraken met elkaar, zorg voor duidelijke wederzijdse verwachtingen en kies voor passende werkvormen voor beide partijen.

Daarnaast zijn er veel randvoorwaarden genoemd door ervaringsdeskundigen die te plaatsen zijn ‘onder het water’, het grootste gedeelte van de IJsberg: de ‘onzichtbare’, abstracte aspecten van een goede samenwerking. Bijvoorbeeld: denk niet in een wij-zij-verhouding, zorg voor een veilig klimaat en voer een open gesprek.

Download de Co-creatie IJsberg (pdf)

Bereidheid om je te laten ontregelen

Het onderste gedeelte van de ijsberg is het fundament. Hier neem je als zorgverlener of organisatie het besluit óf je wilt gaan samenwerken met ervaringsdeskundigen. Ben je bereid om te luisteren? In sommige gevallen: je te laten ontregelen? Ben je bereid om te veranderen? Vraag jezelf af: waarom wil ik dit? Besef dat het moeilijk en confronterend kan zijn. Het vraagt een open houding: samen kijken naar zaken die op tafel komen. Hoe gaan we dit anders doen? Geen snelle oplossingen, maar de tijd nemen voor het proces. Want, zo zegt een ervaringsdeskundige: 'Alleen komen opdraven om je kunstje te vertonen, dat heeft geen meerwaarde.'

Blog van ervaringsdeskundige Mireille over samenwerking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.